Hlavní obsah

Slalomářům v horku nejvíc vadí sůl v očích

ATÉNY

Na břehu rychle vypláchnout oči a pusu od slané mořské vody, která teče umělým kanálem v komplexu Helliniko. To je očistný rituál, který nevynechá žádný vodní slalomář, když na konci tréninku přirazí k břehu. "Při některé jízdě to ani nevnímám, ale někdy mě zase pálí celý obličej," líčila Štěpánka Hilgertová po středečním tréninku.

Článek

Dvojnásobná olympijská šampiónka poctivě najížděla různé kombinace branek. "Nemá smysl se jen vozit, každý den jdu na vodu něco vypilovat," přiznává a během pár minut na ostrém slunci ji oblečení schne.

"Stejně se rychle převléknu do něčeho, co není tak nasolené. Vedro je dost veliké a vlastně tu není možnost se někam schovat do stínu. Snažím se hodně pít, i když třeba necítím akutní žízeň," dodala závodnice, trénující se zabandážovaným bolavým zápěstím levé ruky.

Indruch nerychlejší v tréninku

Mezitím se z vody usmívá kanoista Tomáš Indruch, při včerejším tréninku mu pořadatelé naměřili nejlepší čas. "Nevím, jestli nešlo jen o zkoušku časomíry," krčí rameny úřadující mistr Evropy.

"Už jsem tu vyjel na vodu od příletu potřetí a cítím se dost dobře. Rychlá trať mi sedí, i když voda dost pění, ale snažím se jezdit zatím spíš klidně," říká Indruch, kterého bude při závodě v hledišti povzbuzovat přítelkyně. "Jsem rád, že přijede, ale při těch bezpečnostních opatřeních se k sobě asi těžko dostaneme. Zatím se mi tu zdá hodně olympijských věcí spojených s komercí. Ale uznávám prestiž podniku, který se koná jednou za čtyři roky a je úplně jinak v centru pozornosti, než jsme my u vody."

Proud někdy nečitelný

Areál pro vodní slalom leží v jižní části Atén blízko pláží a návštěvníka spíš překvapí jeho rozlehlost než na všech místech patrné dokončení doslova před pár hodinami. Voda se do kanálu přečerpává z moře a po spirále se valí dolů.

"Pro diváky to budou atraktivní závody, i když pro nás je ten proud někdy dost nečitelný," uvažuje kajakář Ondřej Raab. Vodní slalomáři mohou být v pronajatém domě za tramvajovou tratí blízko kanálu, ale často zajíždějí i do vesnice na doplňkové tréninky do posilovny, na regeneraci i na jídlo.

"Právě tam na vás dýchne olympijská atmosféra, když ve fitness centru cvičíte vedle kubánského atleta či britské veslařky," líčí vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která dělá maximum pro úspěšný výsledek v závodě, a proto i odmítla nést českou vlajku při zítřejším zahájení. "Vím, že ta možnost už se opakovat nebude, ale chtěla jsem šetřit tělo a z minulosti vím, že ceremoniál bývá dost časově natažený."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.