Hlavní obsah

Na silnici vyhrál Ital Bettini

ATÉNY

Ital Paolo Bettini se stal olympijským vítězem v závodu silničních cyklistů s hromadným startem. Jeden z favoritů porazil ve spurtu dvou uprchlíků Portugalce Sergia Paulinha. Bronzovou medaili získal Belgičan Axel Merckx. České kvarteto v závodě na 224 kilometrů neuspělo - Ondřej Sosenka, Ján Svorada a René Andrle skončili v poli poražených, Michal Hrazdíra byl mezi téměř sedmi desítkami jezdců, kteří do cíle nedojeli.

Článek

Na startu se prezentovalo 144 závodníků a čekalo na ně sedmnáct okruhů, z nichž každý měřil 13,2 kilometru. Vedle toho bylo jejich protivníkem i vedro, v době startu ukazoval teploměr 31 stupňů Celsia, v průběhu téměř šestihodinového závodu se vyšplhal až ke čtyřicítce. Již ve druhém okruhu se vydal k sólové jízdě Švéd Backstedt, který vyhrál letošní Paříž - Roubaix, a kolem sedmdesátého kilometru měl k dobru tři minuty. Pak se však za ním vydali Francouz Virenque a Maďar Bodrogi. Švéda dojeli v cíli osmého okruhu, ale za dvě kola je peloton dostihl.

V hlavním poli se držela i čtveřice českých jezdců a především Andrle a Hrazdíra se několikrát objevili v jeho čele. V ulicích řeckého hlavního města se pokoušely skupiny jezdců o další úniky, ale náskok nikdy nepřevýšil minutovou hranici. Po osmém kole odstoupil ze závodu Hrazdíra, který jej bral jen tréninkově, jeho hlavní úsilí totiž směřuje ke středeční časovce, v níž na loňském světovém šampionátu skončil osmý.

Před ním se již se závodem rozloučila řada vynikajících jezdců. Hned v prvním kole skončil po pádu závod pro úřadujícího světového šampiona Astarlou ze Španělska, v nemocnici skončil i Nizozemec Boogert. U mechaniků usedli postupně na židle i druhý jezdec Tour de France Klöden z Německa, Nor Hushovd, Francouzi Chavanel, Moreau, ruský veterán Jekimov, jeho krajan Karpec, Voigt z Německa či další Španělé Gutierrez, Galdeano a Freire.

Tempo se zvýšilo až tři kola před koncem, kdy zaútočil Bettini, spolu s ním vyrazili dopředu Freire a Kazach Vinokurov. Rychle je dojelo kvarteto jezdců, zatímco z hlavního pole v cíli patnáctého kola odpadli mimo jiné Sosenka i Svorada. Zůstal v něm pouze Andrle a byl u toho, když byli uprchlíci byli dostiženi. Bettini však v desetiprocentním stoupání zaútočil v předposledním kole podruhé a tempo s ním udržel překvapivě pouze Paulinho. Do závěrečného okruhu vjeli s náskokem 25 sekund, v hlavní skupině v té době již nebyl ani Andrle.

Dvojice si náskok udržela až do konce, přestože se je snažil dojet Merckx. V cílové rovince se rozpoutal boj podobný sprinterskému taktizování na dráze. První neudržel nervy na uzdě čtyřiadvacetiletý Portugalec, ale zkušeného dvojnásobného vítěze seriálu Světového poháru nezaskočil. Třicetiletý Bettini nástup zachytil a jasně vybojoval svůj životní úspěch. Dosud v jeho sbírce bylo nejvýše stříbro ze světového šampionátu 2001 a loňská čtvrtá příčka z MS. Za bronzovým Merckxem přivedl hlavní skupinu na čtvrtém místě Němec Zabel.

Výsledky (224,4 km):
1.Bettini (It.)5:41:44
2.Paulinho (Portug.)-1
3.Merckx (Belg.)-6
4.Zabel (Něm.)-12
5.Hauptman (Slovin.)-12
6.Kirchen (Luc.)-12
7.Hammond (Brit.)-12
8.Hoj (Dán.)-12
9.Arvesen (Nor.)-12
10.Kolobněv (Rus.)-12
...58. Andrle (ČR)-8:51
63.Svorada (ČR)-8:51
65.Sosenka (ČR)-8:51
71.Riška (SR)-9:44
Hrazdíra (ČR) a Jurčo (SR) nedokončili.

Reklama