Hlavní obsah

Rumunky obhájily gymnastický titul

ATÉNY

Rumunské sportovní gymnastky v Aténách s přehledem obhájily olympijský titul v soutěži družstev. V úterním finále, které zakončily suverénním výkonem v prostných, odsunuly na druhé místo o sedm desetin Američanky a odvedly jim tak porážku z loňského mistrovství světa. Bronzové medaile zbyly na tým Ruska.

Článek

Mladé Rumunky, v jejichž družstvu nebyla žádná pamětnice australského triumfu, si vypracovaly rozhodující náskok výborně provedenými sestavami na kladině. Zářila především dvojnásobná mistryně Evropy Catalina Ponorová, kterou rozhodčí na kladině ohodnotili známkou 9,762 bodu, a evropská šampiónka v přeskoku Monica Rosuová, jež na úvod ve své oblíbené disciplíně získala 9,625 bodu.

Američanky dominovaly na bradlech, po kterých se dostaly na čas do čela průběžného pořadí, první místo ale neudržely. Ani Rusky už ovšem bronzový stupínek vylepšit nedokázaly. Jejich hlavní oporou byla podle očekávání Světlana Chorkinová, která ve své pravděpodobně poslední týmové soutěži v kariéře předvedla excelentní výkon na všech čtyřech nářadích.

Především na oblíbených bradlech pětadvacetiletá hvězda světové gymnastiky naznačila, že její útok na olympijský hattrick nemusí zůstat jen snem. Prostná, která cvičila symbolicky na hudbu "Good bye, my love, good bye", publikum odměnilo bouřlivým aplausem.

Soutěž družstev
1. Rumunsko (Banová, Eremiaová, Ponorová, Rosuová, Sofronieová, Stroescuová)114,283
2. USA (Bhardwajová, Hatchová, Humphreyová, Kupetsová, McCoolová, Pattersonová)113,584
3. Rusko (Ježovová, Chorkinová, Krjučkovová, Pavlovová, Zamolodčikovová, Zigančinová)113,235
4. Ukrajina112,309
5. Španělsko111,572
6. Francie110,159
7. Čína110,008
8. Austrálie108,847

Reklama

Související témata: