Hlavní obsah

Kozlíková dojela v časovce pátá

ATÉNY

Česká cyklistka Lada Kozlíková obsadila v olympijské časovce v Aténách páté místo. Zlatou medaili obhájila v závodu na 24 kilometrů Leontien Zijlaardová- van Moorselová z Nizozemska. Druhého času dosáhla Demetová-Barryová z USA, pro bronz si dojela Thürigová ze Švýcarska. Kozlíková zaostala za vítězkou o minutu a tři vteřiny, k bronzu jí chybělo dvacet sekund.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Kozlíková, kterou ještě čekají v Aténách starty ve stíhacím a bodovacím závodu na dráze, začala dnešní souboj s chronometrem nadějně. Z pětadvacítky účastnic startovala jako jedenáctá a po mezičase po 12 kilometrech na obrátce se ujala nejrychlejším časem vedení.

První ji překonala Demetová-Barryová a v průběžném pořadí ji posléze předčily ještě dvě další pozdější medailistky. Jiné spolufavoritky - loňská mistryně světa Španělka Somarribaová, legendární Longová-Ciprelliová z Francie, druhá z nedělního silničního závodu Němka Arndtová i Ruska Zabirovová, bronzová z loňského MS z Hamiltonu - však byly v polovině trati horší.

Druhou polovinu závodu zvládla Kozlíková o něco pomaleji, a když projela cílem, objevila se na světelné tabuli druhá za dalším překvapením závodu Američankou Thorburnovou. Jezdkyně celku Rostex Quantum za ní ale zaostala jen o 59 setin sekundy.

Před českou cyklistku se dostala až Demetová-Barryová, která byla rychlejší o 39 sekund. Poté již Kozlíkovou nepřekonaly Nizozemka Melchersová, Angličanka Cooková, Australanka Woodová ani Somarribaová. Dostaly se před ni až Thürigová a suverénka závodu Zijlaardová-van Moorselová.

Čtyřiatřicetiletá Nizozemka, po dnešku již čtyřnásobná olympijská vítězka, prolétla cílem v čase o 24 sekund rychlejším, než měla Demetová-Barryová. Přitom po sobotním pádu a zranění v silničním závodu Zijlaardová zvažovala, zda do dnešní časovky vůbec nastoupí.

Kozlíkovou nezdolaly ani Arndtová a zlatá z této disciplíny z Atlanty 1996 Zabirovová a česká reprezentantka se mohla radovat z pátého místa. Dosáhla tak nejlepšího výsledku české cyklistiky v historii individuálních silničních olympijských disciplín.

"Na trati se mi zdálo, že to není nejlepší a neskončím v první desítce, což byl můj cíl," řekla Kozlíková. "Nyní jsem však velice spokojená, protože na startu byly všechny nejlepší světové cyklistky a závod byl strašně těžký," dodala.

Podle trenéra Břetislava Usnula jela Kozlíková od startu do cíle nadoraz. "Nebylo místo, kde by zpomalila či měla krizi. Odvedla na trati maximum, jen mě trochu mrzí, že těsně před cílem ji zbrzdil policista na motocyklu, jinak by byla ještě o jedno místo výše," řekl Usnul.

"Nyní si trochu odpočinu a přijde dráha," řekla Kozlíková, která si vybojovala účast i ve stíhacím a bodovacím závodu. "Vzhledem k dobrému výsledku v dnešní časovce možná vynechám stíhačku a zaměřím se na bodovací závod, kde myslím mám větší naděje na dobré umístění," uvažovala.

"Rozhodnu se ale, až budu mít jistotu, že do stíhačky může nastoupit Valová a já potom jet bodovačku," dodala Kozlíková, která před dvěma lety na mistrovství světa v Kodani vybojovala v bodovacím závodu stříbrnou medaili.

CYKLISTIKA:
Ženy - časovka (24 km):
1. Zijlaardová-van Moorselová (Niz.)31:11
2. Demetová- Barryová (USA)-24
3. Thürigová (Švýc.)-43
4. Thorburnová (USA)-1:03
5. Kozlíková (ČR)-1:03
6. Woodová (Austr.)-1:04
7. Somarribaová (Šp.)-1:14
8. Zabirovová (Rus.)-1:18

Reklama