Hlavní obsah

Párová čtyřka ve finále, lehký dvojskif vyřazen

ATÉNY

Další čeští veslaři mají v Aténách jisté finále. Na kanálu ve Schinias nenašla ve čtvrtečním semifinále přemožitele párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas, David Kopřiva. Semifinálová rozjížďka byla naopak konečnou pro dvojskif lehkých vah Michal Vabroušek, Václav Maleček.

Článek

Veslaři pražské Dukly Vabroušek s Malečkem obsadili v úvodním semifinále své disciplíny páté místo a do cíle dojeli o více než osm vteřin za vítěznou polskou dvojicí Robert Sycz, Tomasz Kucharski.

Čtyřka byla nervóznější

Párová čtyřka, stříbrná posádka z loňského mistrovství světa, jistila postup od samotného startu. Z počátku se sice držela na druhém místě, ale v polovině trati již bezpečně vedla a v klidu si dojela pro prvenství. "Jelo se nám o něco hůř než v rozjížďce. Bylo to těžší, asi jsme byli nervózní, ale nakonec to vše dopadlo a jsem rádi, že jsme postoupili a dokonce jízdu vyhráli," řekl Karas.

Měli náskok, a proto nemuseli nastoupit do ostrého finiše. "Bylo to dojeté naplno a stejně sil už moc nebylo," doplnil svého parťáka Hanák. Postupem do finále splnili čeští veslaři hlavní cíl, se kterým na hry jeli. "Béčko by bylo velké zklamání," přikývl Hanák. Nahlas se o medailích z finále bavit nechtěli, ale souhlasili, že papírově patří k favoritům.

Lehký dvojskif měl problém s váhou

Vabroušek s Malečkem měli před závodem problémy s váhou, což se nepříznivě projevilo na jejich výkonu. "Abychom mohli pomýšlet na finále, tak musíme předvést stodesetiprocentní výkon, ale dnes to nebylo ani stoprocentní," řekl Vabroušek.

Skifařům se nepodařilo upravit váhu dvě hodiny před startem. Museli ještě půl hodiny běhat na ergometru, aby shodili tři čtvrtě kila a měli dohromady požadovaných 140 kilogramů. "Možná ten brzký ranní termín pro udržování váhy byl náročnější, než jsme čekali a nestihli jsme se upravit včas, abychom se měli šanci dopít a udělat naše věci," uvažoval Vabroušek nad chybou.

Čtyřka bez kormidelníka osmá

Osmé místo obsadí v konečném hodnocení olympijských her čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Petr Vitásek, Jan Schindler a Jakub Makovička. Čeští veslaři totiž v dnešním B-finále dojeli druzí, když nestačili jen na vítěznou německou posádku. Nejlepší šestice této disciplíny bude o cenné kovy bojovat v sobotu.

V pátek čeká veslaře na olympiádě druhý volný den. V sobotu začnou boje o medaile, ve kterých se představí i Chalupa, Knapková a Synek s Dolečkem. Jejich kolegy Jirku, Hanáka, Karase, a Kopřivu čeká životní závod o den později.

VESLOVÁNÍ
Dvojskif lehkých vah
Semifinále I: Sycz, Kucharski (Pol.) 6:14,91, 2. Skiathitis, Polymeros (Řec.) 6:17,12, 3. Quist, Rasmussen (Dán.) 6:17,85, ...5. Vabroušek, Maleček (ČR) 6:23,17, 6. Podstupka, Babač (SR) 6:29,44.
Semifinále II: 1. Touron, Dufour (Fr.) 6:16,33, 2. Varga, Hirling (Maď.) 6:18,23, 3. Takeda, Ura (Jap.) 6:18,51.
Párová čtyřka
Semifinále I: 1. Polsko (Korol, Kruszkowski, Kolbowicz, Bronikowski) 5:42,85, 2. Ukrajina (Šapošnikov, Lykovm Biloščenko, Grin) 5:44,00, 3. Austrálie (Coulton, Free, Crawshay, Brennan) 5:45,45.
Semifinále II: 1. Česká republika (Jirka, Hanák, Karas, Kopřiva) 5:42,73, 2. Rusko (Spiněv, Svirin, Kravcov, Fedorovcev) 5:44,08, 3. Bělorusko (Pljaško, Šurmej, Šcharbachenja, Radzevič) 5:44,70.
Čtyřka bez kormidelníka
B-finále: 1. Německo (Heidicker, Stüer, Thormann, Urban) 5:48,52, 2. Česká republika (Neffe, Vitásek, Schindler, Makovička) 5:49,99.

Reklama