Hlavní obsah

Pospíšilová hodila v diskařské kvalifikaci nejdál

ATÉNY

Jediný kvalifikační hod stačil Věře Pospíšilové-Cechlové, aby poslala disk daleko za čáru označující kvalifikační limit. Výkonem 64,48 metru si pětadvacetiletá vrhačka suverénně zajistila start v sobotním finále, ve kterém bude bojovat o svoji první velkou medaili. Do nedělního finále postoupili zase výškaři Jaroslav Bába a Svatoslav Ton.

Článek

Naopak výškař Tomáš Janků, kladivář Vladimír Maška a další diskařka Vladimíra Racková kvalifikaci nezvládli. Mílař Michal Šneberger prošel prvním kolem rozběhů a v neděli jej čeká olympijské semifinále na 1500 metrů.

Pospíšilová hodila v kvalifikaci nejdál ze všech a zářila radostí, v olympijské premiéře si splnila dílčí cíl. "Vyšla mi premiéra a je to skvělý pocit, že jsem nezklamala ty, kteří mi věřili a fandili," řekla pětadvacetiletá atletka.

Snažila se soutěž nepodcenit, dbala zejména na techniku a hod zadržela. "Bylo to patrné, hozené hlavně technicky," líčila. I proto se divila, že přehodila 64 metrů. "Myslela jsem, že to je méně," přiznala svěřenkyně Josefa Šilhavého.

Oba výškaře trápí zdravotní potíže

Z tria výškařů odpadl Janků, nad jehož síly bylo třikrát 225 centimetrů. Tonovi pak stačil na výšce postupového limitu 228 cm jediný skok, zatímco Bába se musel rozbíhat dvakrát. Oba se kvalifikovali přesto, že mají drobné zdravotní potíže. Do neděle je čas, aby Bábu přestal bolet podkolenní vaz a Tona natažená šlacha v chodidle.

"Doufám, že mi s tím něco doktoři udělají," řekl Bába. S dnešními skoky nebyl spokojen. "Snad jen druhý pokus na 225 byl dobrý," pochválil se. "Když se dám dohromady a nebudu se toho bát, tak jsem schopen útočit na výšky přes dva třicet," vyhlásil bojovou pohotovost Ton.

Šneberger ve společnosti světového rekordmana Hichama El Guerrouje z Maroka se sice nevešel mezi přímo postupující pětici, ale na sedmém místě dosáhl času 3:39,68 minuty, který mezi devíti dalšími šťastlivci jako čtvrtý v pořadí stačil. "Je to pro mě úspěch, postup do finále by byl skvělý," řekl Šneberger. "Chtěl bych běžet na hranici 3:35," plánoval.

Horkou chvíli zažil keňský spolufavorit Bernard Lagat, který ve druhém rozběhu přišel před cílem o tretru, ale i tak doběhl druhý za Španělem Reyesem Estevezem.

Rozdělovaly se medaile

První zlatou medaili na Olympijském stadionu Spyridona Luise získal dopoledne italský chodec Ivano Brugnetti. Jiří Malysa se v celém závodu pohyboval na chvostu startovního pole a nakonec byl těsně před cílem diskvalifikován.

Ve finále běhu na 10 000 metrů Kenenisa Bekele z Etiopie definitivně převzal pomyslné žezlo od krajana Haileho Gebrselassieho. Fenomenální vytrvalec po dvou olympijských triumfech tentokrát na medaili nedosáhl a po světových maximech na 5000 a 10.000 metrů přišel díky svému o devět let mladšímu krajanovi během jediné sezony i o olympijský rekord. Jeho hodnotu dvaadvacetiletý mistr světa Bekele stanovil na 27:05,10 minuty.

Mistryně světa Carolina Klüftová ze Švédska vede po prvním dnu olympijský sedmiboj a v sobotu bude atakovat hranici 7000 bodů. Po čtyřech disciplínách, v nichž pouze na dvoustovce nepředvedla své letošní, nebo osobní maximum, má hlavní favoritka na kontě 4109 bodů. Jen o 34 méně než loni při svém maximu 7001 bodů. Česká reprezentantka Michaela Hejnová je před pokračováním soutěže na 27. místě se ziskem 3383 bodů.

Hejnovou trápí bolavá achilovka, s níž má trable už celý měsíc a nemohla kvůli ní pořádně trénovat. "Bylo to celkem velké omezení v přípravě a je to znát," ukázala na pravou nohu, na nížmá tejp. Je ale odhodlaná bojovat až do konce, třebaže bude trpět. "Je to olympiáda a ta se nevzdává," prohlásila jasně.

Reklama

Související témata: