Hlavní obsah

Šebrle: Na světový rekord nemyslím, spíš na ten osobní

PRAHA

Kolem poledne se z pražského ruzyňského letiště odlepilo letadlo s mimořádně vzácným nákladem. Do Atén mířil desetibojař Roman Šebrle, zlatá naděje české olympijské výpravy. Uvolněný, usměvavý, sebevědomý a odhodlaný. Podle svých slov ve výtečné formě: Šebrle nijak netají, že na své druhé olympiádě chystá mocný útok na nejvyšší stupínek.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Roman Šebrle

Článek

"Jestli si jedu pro zlato? To ještě nevím, já si tam jedu hlavně dobře zazávodit. Ale myslím, že připravený jsem dobře, takže na to zlato samozřejmě myslím," řekl novinářům na letišti devětadvacetiletý atlet. "Ta forma tam je, hrozně se těším. Snad to v Aténách potvrdím," věřil.

S cukajícími koutky a šalamounským způsobem pak odpálkoval i dotaz, zda myslí na překonání světového rekordu. "Na světový nemyslím. Spíš na ten osobní," hlásil s napůl vážnou tváří Šebrle, který před třemi lety posunul na mítinku v Götzisu výkonem 9026 bodů hranice lidských možností. Vážněji už dodal, že blížící se závod bude dosavadním vrcholem jeho kariéry. "V tuhle chvíli to je stoprocentně největší závod mého života," potvrdil.

Obhájce stříbrné medaile vyrazil do Atén až dva dny před startem desetiboje. "Jestli to není pozdě? Spíš je to ještě brzo, ne?" žertoval. "Ba ne, je to tak akorát. Takhle létám na všechny mítinky," vysvětlil Šebrle, který ještě v úterý v rámci přípravy závodil v Pardubicích.

Lidé mu věří a přejí

V oranžovém tričku a tříčtvrtečních khaki kalhotách byl v odletové hale pro turisty čekající na odbavení velkou atrakcí. Často pózoval před fotoaparáty a rozdal nespočet podpisů. "Hodně štěstí, věříme vám," plácali jej kolemjdoucí po ramenou.

V minulých dnech si Šebrle užíval domova. Stres z olympijského startu zaháněl všelijak. "Jenom jsem ležel, na počítači hrál hry, surfoval po internetu a sledoval televizi," líčil program posledních dní. Při sledování olympiády si nenechal ujít atraktivní plavecké soutěže a také vystoupení českých olympioniků. "Ale všechny jsem stejně nestihl," litoval.

Myšlenky na svůj druhý olympijský start ale z hlavy nevyhnal. "Člověk na to myslí, ať chce, nebo ne. Předstartovní horečka mě už chytila," pokyvoval hlavou svěřenec trenéra Dalibora Kupky.

Na přešlap už nemyslí

Před čtyřmi lety se od něj v Sydney tolik nečekalo, ale Šebrle zazářil druhým místem. Kdyby rozhodčí diskvalifikovali Estonce Erkiho Noola za přešlap v hodu diskem, mohl český atlet slavit senzační zlato. Ale Šebrle se minulostí netrápí. "Na ten přešlap si vzpomenu jen tehdy, když mi to připomenete vy - novináři," mávl rukou Šebrle.

Slovo strach před startem ostře sledované soutěže Šebrle jako by neznal. Podmínkami se prý rozhodit nenechá, ani soupeři jej ze snů nebudí. "Nejvíc asi budou kousat Američané Clay s Pappasem," uvažoval loňský vicemistr světa. "Ale já se na nikoho nechci moc ohlížet. Do závodu chci vstoupit s vlastní strategií: myslet hlavně na sebe, jet tak, abych nemusel nijak spekulovat," upozornil Šebrle.

Reklama