Hlavní obsah

Šmídové foukl do plachet stříbrný vítr

ATÉNY

Neděle přeje českým reprezentantům na olympijských hrách. V ranním finále párových čtyřek získali stříbro veslaři, čtyři hodiny po poledni se ze stejného kovu radovala i jachtařka Lenka Šmídová. V poslední, jedenácté rozjížďce třídy Evropa si pohlídala největší rivalky v souboji o druhé místo a dojela desátá. Počet českých medailí tak narostl na pět!

Článek

"No, není to tak skvělý, jak jsem si myslela," vtipkovala na břehu dobře naložená Šmídová. "Ne, je to super, mám strašný hlad a žízeň," řekla první česká jachtařka s olympijskou medailí.

Závod vyhrála dvojnásobná mistryně světa Norka Siren Sundbyová. Bronzovou pozici před dotírající Australankou Sarah Blanckovou uhájila Dánka Signe Livbjergová.

Dlouho odkládaný start

Jachtařky kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám dlouho čekaly na start. Zdálo se, že se možná jedenáctá rozjížďka vůbec nepojede a budou platit výsledky po desáté jízdě, šest minut před vypršením časového limitu však závodnice přece jen vyjely na moře.

"Nervy pracovaly, bylo to napjaté a teď je to velká úleva a paráda," oddechla si Šmídová, že má vše zdárně za sebou.

Šmídová si na začátku kontrolovala největší soupeřky, Dánku a Australanku, a brala jim vítr. "Propadly jsme se, takže jsem si uvědomila, že musím změnit taktiku a vykašlat se na ně," rozhodla se. Na první bójce vyrazila kupředu a ukázala soupeřkám záda.

"Kdyby zajely poslední a předposlední, já musela být nejhůř devatenáctá," měla v lodi tabulku, na které měla spočítáno, co se všechno může stát.

Desáté místo stačilo

Jezdila kolem desátého místa, což jí bohatě stačilo. "Ve druhém kole jsem jela pro sebe, co nejlíp," řekla jachtařka. Vedoucí Sundbyová byla těsně před ní, ale nakonec dojela hůře. Australanka a Dánka skončily až v samém závěru startovního pole a stříbrnou pozici rodačky z Havlíčkova Brodu nikterak neohrožovaly.

Devětadvacetiletá Češka z jachtařské rodiny si tak bez větších problémů v závěrečné jízdě pojistila druhou pozici a po projetí cílem se mohla naplno radovat.

Sundbyová dokončila jízdu o dvě příčky za Šmídovou, to jí ale bohatě stačilo k olympijskému titulu, který oslavila skokem do vody.

Nebýt však velmi sporné diskvalifikace v šesté rozjížďce, mohla zlato slavit česká jachtařka. Norka tehdy Šmídovou obvinila, že ji udeřila ráhnem a navzdory tomu, že neměla šrám ani svědkyně, uspěla.

Jachting - třída Evropa
1. Sundbyová (Nor.)47,0
2. Šmídová (ČR)65,0
3. Livbjergová (Dán.)74,0
4. Blancková (Austr.)75,0
5. Multalaová (Fin.)85,0
6. Amatová (Arg.)86,0
7. Šen Sien-jing (Čína)88,0
8. Mackyová (N. Zél.)91,0

Reklama

Související témata: