Hlavní obsah

Fotbalu se podařilo načas sjednotit Iráčany rozdělené válkou

BAGDÁD

Iráčané alespoň načas překonali politické a náboženské rozpory a žijí nyní se svým fotbalovým týmem, který má šanci získat na olympiádě v Aténách medaili. Na ulicích hlavního města jsou vidět televizory a obyvatelé mají po ruce kalašnikovy, aby mohli, jak je zde zvykem, oslavit úspěch střelbou do vzduchu, píše agentura AFP.

Článek

"Fotbalu se podařilo sjednotit Iráčany a dal jim zapomenout na pár dní na násilí, které ničí jejich zemi od konce války v dubnu 2003," řekl místopředseda Irácké fotbalové federace Nadžah Hanud před úterním semifinále proti Paraguayi.

Zdi jeho skromné kanceláře v Bagdádu jsou polepeny fotografiemi družstva a každých deset minut někdo vběhne dovnitř s kyticí, kterou poslal některý politik.

"Když naši chlapci hrají, Iráčané zapomínají na svoje vyznání a na politikou příslušnost. Sednou si spolu s jediným přáním: aby jejich mužstvo zvítězilo," říká tento muž, který býval trenérem mužstva v Nadžafu a národního výběru.

Tým pohromadě od úspěchu z roku 2000

V sídle federace vládne euforie. "Jsme šťastní, že družstvo podnítilo Iráčany, aby žili v míru a harmonii," řekl s velkou dávkou optimismu, zatímco v Nadžafu už dva týdny svádějí boje šíitské milice a americká armáda, která sem přijela podpořit irácké bezpečnostní síly.

Z 22 hráčů olympijského týmu je 20 šíitů, jeden Kurd a jeden sunnita. Jejich průměrný věk je 23 a sedm měsíců a hrají spolu od roku 2000, kdy v Teheránu se stejným trenérem Adnanem Hamadem vyhráli mistrovství Asie fotbalistů do 19 let.

Postup do semifinále v Aténách jim zajistila sobotní výhra 1:0 nad Austrálií. Pikantní je, že Australané pozvali irácký tým kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi na dva týdny k sobě trénovat.

Pozvánky ze všech stran

Od vítězných utkání na olympiádě nyní pozvánky jen prší. "Kvůli embargu, jež před třinácti lety po invazi do Kuvajtu vyhlásila vůči nám OSN, jsme byli izolováni od světa. Snili jsme o tom, že pošleme družstvo jen na několik dní do Ammánu, aby hráči změnili prostředí. Nyní dostáváme pozvání z celého světa, ani nemůžeme všech využít," říká s radostí v hlase Nadžah Hamud.

Než družstvo odjelo do Atén, přijal je prezident Ghazí Adžil Javar a premiér Ajád Aláví. Naposledy přijala hlava státu národní výběr v roce 1977.

Pomůže fotbal ukončit okupaci?

Irácké listy věnují úspěchům fotbalistů celé stránky, kromě zpravodajství uveřejňují analýzy a spoustu  fotografií. List Baghdad Observer zaplnil fotbalem celou první stranu; uveřejnil na ní i dopis Alávího mužstvu.

"Přinesli jste úsměv do každého iráckého domu a vyzdvihli jste irácký prapor hodně vysoko. Zdravím vás a zdraví vás celý Irák. Zdraví vás i palmy, hory, řeky Eufrat a Tigris. Máte úctu nás všech," uvádí se v dopise.

Dosavadní úspěch je tím výjimečnější, že v Iráku se poslední dva roky kvůli násilí a obsazeným stadionům nehrála liga. "Doufám, že tyto výsledky zacelí rány iráckého lidu a pomohou ukončit okupaci," řekl trenér Adnane Hamad, jenž u reprezentace už před nedávným asijským šampionátem nahradil Němce Bernda Stangeho, který prchl z Iráku kvůli obavám o svůj život.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články