Hlavní obsah

Kozlíková v bodovačce až patnáctá

ATÉNY

Ruská cyklistka Olga Sljusarevová potvrdila v olympijské bodovačce přesvědčivě roli favoritky. V závodu, v němž se nepodařilo dotáhnout ani jeden pokus o získání okruhu náskoku, se rozhodovalo ve spurtech a v nich 35letá Sljusarevová dominovala. Ladě Kozlíkové se závod zcela nevydařil a obsadila až 15. místo.

Článek

Spolu se Sljusarevovou vystoupily na stupně vítězů další dvě třicátnice - o pět let mladší Mendez Guerrerová z Mexika a bronz získala další Jihoameričanka, šestatřicetiletá Williams Calleová z Kolumbie.

Českou závodnici Ladu Kozlíkovou závod zastihl v útlumu. Stříbrná medailistka z mistrovství světa 2002 celých sto kol (25 km) jezdila pasivně a dva pokusy o únik byly spíše jen symbolické. Nakonec mezi devatenáctkou startujících skončila patnáctá bez bodového zisku.

Kozlíková: Zkrátka jsem na to neměla

"Před závodem jsem se cítila dobře, ale pak mi to vůbec nesedlo. Možná ještě zbyla trochu únava po časovce. Jelo se mi opravdu špatně a fyzicky jsem nestačila," řekla Kozlíková. Na bodovací závod se přitom připravovala skoro celý rok. "Věděla jsem, že to může dopadnout dobře, ale i takhle," kolísal jí hlas. "Bolí to. Doma se dívalo hodně lidí a drželo mi palce, ale bohužel," řekla.

Netušila, kde se stala chyba. Měla problém zachytit důležité nástupy a pak doháněla odstup od favoritek. "Prostě mi to vůbec nešlo. Za normálních okolností mi rychlé závodní tempo sedí, takže jsem sama překvapená, že mi to nejelo," pokrčila rameny. Od dvacátého kola už cítila, že to nejde. "Pocitům jsem nepodléhala, ale na víc jsem neměla," dodala čtyřiadvacetiletá závodnice.

Vrba desátý, dvojice o tři příčky horší

Ivan Vrba se v keirinu musel spokojit jen s jízdou ve skupině o 7.-10. místo. Skončil sice druhý za Polákem Kwiatkowským, ale rozhodčí jej odsunuli na poslední místo, tedy na 10. v celkovém pořadí. "Chtěl jsem aspoň do finále a tam do toho dát všechno. Takticky jsem ale nezvládl semifinálovou jízdu. Hlídal jsem si favorita Bayleyho, který je o třídu lepší než ostatní, ovšem jeho nástup jsem nezachytil," řekl český reprezentant.

Právě Ryan Bayley se nakonec stal olympijským vítězem. Dvaadvacetiletý závodník po zisku zlata ve sprintu nenašel přemožitele ani v keirinu a může se pyšnit titulem nejrychlejšího cyklisty planety. Australský triumf poté završili Graeme Brown a Stuart O'Grady, kteří si dojeli pro zlato v bodovacím závodu dvojic.

Česká dvojice Milan Kadlec, Petr Lazar obsadila třináctou pozici. Kadlec se po úterní bodovačce cítil o malinko hůř a v polovině se dostal do lehčího útlumu. "Jednou jsme špatně vystřídali a těžko jsme se z toho dostávali. Prošvihli jsme šanci mít bodík navíc," řekl Kadlec. Osmnáct dvojic bylo podle něj moc. "Chybělo maličko a mohlo to být o trochu lepší. Je to vyrovnané a jde o štěstí, jak to vyjde vpředu," dodal.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA
Ženy - bodovací závod:
1. Sljusarevová (Rus.) 20 bodů, 2. Guerrerová (Mex.) 14, 3. Calleová (Kol.) 12, 4. Mirabellaová (USA) 9, 5. Carraraová (It.) 8, 6. Ulmerová (N. Zél.) 8, 7. Pascualová (Šp.) 7, 8. Batesová (Austr.) 7, ...15. Kozlíková (ČR) 0.
Muži - bodovací závod dvojic:
1. Austrálie (Brown, O'Grady) 22 bodů, 2. Švýcarsko (Marvulli, Risi) 15, 3. Velká Británie (Hayles, Wiggins) 12, 4. Ukrajina (Rybin, Jakovlev) 9, 5. Německo (Bartko, Fulst) 9, 6. Španělsko (Alzamora, J. Llaneras) 7, 7. Nový Zéland (Henderson, Roulston) 2, 8. Rakousko (Garber, Stocher) -1 kolo/8, ...13. ČR (Kadlec, Lazar) -1 kolo/2.
Muži - Keirin:
1. Bayley (Austr.), 2. Escuredo (Šp.), 3. Kelly (Austr.), 4. Wolff (Něm.), 5. Ng (Malajsie), 6. Bourgain (Fr.) ... 10. Ivan Vrba (ČR).

Reklama