Hlavní obsah

Jandu čekají skoky v teple

PRAHA

Sezóna v roli obhájce prvenství ve Světovém poháru čeká Jakuba Jandu. V pátek večer začne nový ročník seriálu skokanů na lyžích ve finském Kuusamu. Janda je tradičně zdrženlivý. "V prvním závodě můžete být pětatřicátý, pak se z toho hrabete půl sezóny, kdo by ale zase nechtěl být vpředu," říká na pokraji zimy, jejímž vrcholem je MS v Sapporu.

Foto: sport.cz

Skokan na lyžích Jakub Janda.

Článek

Oddechl si, když se uzavřela jednání kolem jeho reprezentační smlouvy. "Skoky mě zase baví," podotýká. I vzestup mladíků Koudelky a Hájka a vydařený závěr letní přípravy přinesly minulé měsíce, ale přišly problémy s prvním sněhem. V Ramsau tým moc neskákal. I v jindy mrazivém Kuusamu, kde už česká sestava vyčkává, je teplo. Na víkend jsou i u polárního kruhu hlášeny plusové teploty. Závod ale bude. Přesuny se dotýkají až dalších podniků. Norové musí druhou zastávku SP skokanů i sdruženářů zaměnit: místo Trondheimu budou zápolit v Lillehammeru. Teplo ohrožuje i klání v Harrachově v první půli prosince.

Zastaví mizérii?

Sdruženářskou mizérii má po uzavření Ryglovy kariéry zastavit tým vedený Bohuslavem Rázlem. V Kuusamu české barvy hájí Churavý a Dvořák. Slavíka vrátily ze severu potíže se zády. Vodseďálek nevyrazí místo něj coby náhradník, jako tahoun zálohy má v seriálu kategorie B bojovat o další místa v elitním SP.

Churavý je v žebříčku na pozici zaručující start v úvodu seriálu, Dvořák si účast zajistil coby třetí junior na MS, další místo tým získal za to, že Harrachov pořádá SP. "Ale jen jednoho závodníka nám platí lyžařská federace, zbytek my sami. Cílem je vyjet v zimě tři placené posty," je optimistou Radek Cikl, šéf úseku.

Rázl se startu sezóny obává. "Nedalo se moc trénovat na sněhu. Doufám ale, že bude platit: špatný začátek, dobrý konec. Tedy i výsledek v Sapporu," říká Rázl, který vedl i slavné Rygla st. a Kučeru a byl i u úspěchů běžců. Současný tým sdruženářů má podle něj perspektivu. "Na příští olympiádě budeme vpředu."

Reklama