Hlavní obsah

Bank zajel životní výsledek, třebaže nemůže hýbat rukou

BEAVER CREEK

Životní výsledek ve Světovém poháru, třebaže má potíže s rukou, zajel v pátek v Beaver Creeku český sjezdař Ondřej Bank. V superkombinaci tak získal 40 bodů a vylepšil své umístění z ledna roku 2004, kdy skončil jedenáctý v Kitzbühelu. Body si vyjel i druhý český závodník na startu Filip Trejbal, jenž byl klasifikován na 25. místě.

Článek

Bankovi se hodně povedl náročný sjezd, v němž zajel patnáctý čas. Nejlepší český sjezdař ale zužitkoval přípravu s kondičním trenérem Josefem Andrlem. "Strávil jsem dost času v posilovně a věnoval se tréninku síly, což mi na náročné trati i potom ve slalomu pomohlo," řekl spolupracovníkovi ČTK Bank, který se v pořadí posunul díky čtvrtému času ve slalomu.

"S výsledkem jsem velmi spokojen, pocitově to ale nebylo úplně ono. Ve sjezdu jsem ztratil půl sekundy zejména v horní technické pasáži a ve slalomu jsem chtěl také jet ještě rychleji," přemítal Bank, šestý muž z kombinace na OH v Turíně. Limitovalo ho trochu zranění, jež si přivodil při tréninku na Super-G na předchozí závod v Lake Louise a nemohl tak vinou natažených svalů pořádně hýbat levou rukou.

Velký počet výpadků

"Myslel jsem na to, že musím dojet, což mě podvědomě brzdilo. Každopádně mi však tento výsledek pozvedl sebevědomí a budu chtít být do třicítky v sobotním obřáku i nedělním slalomu," plánoval hned. Páteční sjezd vynechá, neboť si chce hlavně odpočinout. "Na zranění jsem během závodu nemyslel, ale ruka mi moc ovládat nešla," pravil Bank.

O náročnosti kombinace v Beaver Creeku svědčil i velký počet výpadků, které se dotkly například Benjamina Raicha, Bodeho Millera či Michaela Walchhofera. Bank i přesto získal skalp řady kvalitních závodníků včetně olympijského šampiona v této disciplíně Američana Teda Ligetyho.

Šesté místo závodníka Dukly Liberec znamená vyrovnání nejlepšího výsledku tuzemského mužského lyžování ve Světovém poháru. Tím byl výsledek Čechokanaďana Stanleyho Hayera z kombinace ve Wengenu v roce 2002. Tehdy však bylo v závodě klasifikováno pouhých dvanáct sjezdařů a kombinace se ještě jezdila na dvě kola slalomu.

Reklama