Hlavní obsah

České závody SP v akrobatickém lyžování se překládají

PRAHA

Plánované závody Světového poháru v akrobatickém lyžování na českém území příští víkend i kvůli špatným sněhovým podmínkám nebudou. Organizátoři se ale dohodli se zástupci mezinárodní federace FIS na změně termínu. Závodit by se mělo 28. února v jízdě v boulích, přičemž o dějišti se zatím jedná, a pravděpodobně v pátek 2. března ve skikrosu v Peci pod Sněžkou. V jednání je ještě změna termínu pro závod akrobatických skokanů.

Článek

Původně se měl závod ve skikrosu s domácími favority Tomášem Krausem a Stanleym Hayerem konat v pátek 2. února v Peci pod Sněžkou, boulaři včetně Nikoly Sudové měli závodit o den později ve Špindlerově Mlýně, kde se měl v neděli 4. února uskutečnit také závod v akrobatických skocích pro Aleše Valentu. Špatné sněhové podmínky a spory s vedením areálu ve Špindlerově Mlýně donutily pořadatele a FIS vymyslet náhradní řešení.

"Předpověď počasí je nám po dlouhé době nakloněna. Klíčové bylo také jednání s hlavním sponzorem, jehož zástupci vyjádřili podporu přesunutí závodů na jiný termín," řekl ČTK Marek Rejman z pořadatelské agentury GSMA.

Závody doma vzpruhou před MS

"Českým reprezentantům se daří a podniky Světového poháru na domácí půdě těsně před mistrovstvím světa by pro ně mohly být výhodou," upozornil Rejman v souvislosti s přeložením světového šampionátu v Madonně di Campiglio z konce ledna na termín od 5. do 11. března.

"Je důležité, aby závody byly, neboť naše vztahy s úsekem akrobatického lyžování na mezinárodní federaci FIS jsou velmi dobré," upozornil Rejman. Problém měl zejména s termínem pro závod v boulích, neboť v posledním únorovém víkendu jsou závody SP v Kanadě a v tom následujícím v Norsku. "Středeční termín pro náš závod, to je velká honička," uvědomuje si Rejman. "Vážíme si ale toho, že nám FIS tuto šanci dala," uvedl.

Potíže měl Rejman i s místem konání závodů. Zatímco v Peci pod Sněžkou problémy kolem skikrosu nejsou, vedení Skiareálu Špindlerův Mlýn závody v jízdě v boulích na černé sjezdovce ve Svatém Petru nepovolilo. "Ve hře jsou jiná místa," uvedl Rejman. Podle nepotvrzených informací ČTK připadají v úvahu dvě sjezdovky v Krkonoších.

Organizátoři ještě hledají termín pro akrobatické skoky, které by se v případě dobrých podmínek mohly uskutečnit ve Špindlerově Mlýně. "Ještě nevím, jestli skoky budeme dělat. Nemáme partnera," upozornil Rejman. Závod SP by ale kvůli Valentovi, který zřejmě po sezóně ukončí kariéru, chtěl zorganizovat. "Zasloužil by si to za to, co pro skoky udělal," dodal Rejman s tím, že by se soutěž mohla konat například večer jako exhibice.

Reklama