Hlavní obsah

Novotného odlet na X-Games narušila kalamita v Ruzyni

PRAHA

Amerického servismana, který zná tamní podmínky, budou mít k dispozici čeští lyžaři na každoročním festivalu extrémních sportů X-Games, který ve čtvrtek začne v americkém Aspenu. Her v zimních sportovních odvětvích, kterým se přezdívá malá olympiáda, se zúčastní skikrosaři Stanley Hayer a Tomáš Kraus, úřadující mistr světa a vítěz Světového poháru, a snowboardcrossař Michal Novotný, jehož středeční odlet z Prahy však narušila sněhová kalamita.

Foto: www.czech-ski.com

Michal Novotný

Článek

"Sedím doma, je to špatný," řekl ČTK Novotný, který jako jediný z trojice měl odletět ráno z Prahy. "Nestihnu čtvrteční trénink, což je hodně blbý. Navíc není jisté, že zítra odletím a že se tam vůbec dostanu," dodal bezradně.

V pátek už ho totiž čeká kvalifikace, z níž postoupí do závodu čtyřiadvacet snowboardistů. O medaile se pak pojede ve snowboardcrossu i skikrosu v sobotu. Kraus dnes stihl odletět z Drážďan, Čechokanaďan Hayer zůstal v zámoří od minulých závodů.

"Je dobře, že budeme mít domácího servismana, protože v Americe jsou specifické podmínky," řekl ČTK Kraus. Přesto bude jako obhájce čtvrtého místa znevýhodněn, neboť k dispozici bude mít troje lyže, zatímco američtí skikrosaři až devatenáctery.

"Ale loni mi lyže také jely pomalu a závodil jsem celkem dobře, takže uvidíme. Cítím se v pohodě," ujistil, že formu má a neomezují ho ani lehce bolavá záda, ani na podzim zraněný prst na ruce. "Jezdím jen s ortézou na ruce, kdybych spadl," uvedl Kraus.

Vítězství na X-Games Krausovi chybí

Kraus je mistrem světa, dvakrát kraloval celkovému hodnocení Světového poháru, jen vítězství na X-Games zatím v jeho bohaté sbírce úspěchů chybí. "Chci vyhrát a jsem na to připraven," prohlásil dvaatřicetiletý muž, jenž byl na X-Games dvakrát, předloni po pádu v semifinále skončil s pochroumaným kolenem a loni skončil čtvrtý.

Třináctý muž z olympijských her v Turíně Novotný by rád v Aspenu při své první účasti napravil nezdar na MS, kde neprošel do finále. "Tam se mi to nepovedlo," řekl Novotný, který se na prestižní soutěže vydá do USA vůbec jako první český snowboardista. "Jsem strašně rád, že mě pozvali. Když jsem viděl jména ostatních, měl jsem pocit, že tam nepatřím. Je tam dvacet lidí, co mohou vyhrát, ale i nepostoupit," uvedl.

X-Games jsou pro vyznavače adrenalinových sportů hody. Muži soutěží v osmi a ženy v pěti disciplínách. Vyznavače napětí čekají boje na lyžích, snowboardech, motocyklech a skútrech. Muži budou soutěžit na lyžích i snowboardu v U-rampě, krosu a slopestylu, v jízdě na motocyklech a skútrech, ženy čekají na snowboardu stejné soutěže jako muže, na lyžích pojedou jen skikros.

Reklama