Hlavní obsah

Záhrobská si na MS cíle neklade, chce předvést kvalitní jízdy

PRAHA

Dva týdny závěrečné přípravy a odpočinku po náročném a dosud nejlepším měsíci ve Světovém poháru má za sebou Šárka Záhrobská. V Rakousku a ve Špindlerově Mlýně ladila formu, kterou by měla zúročit na mistrovství světa ve švédském Aare.

Článek

Šampionát začíná v sobotu, Záhrobská bude bronzovou medaili ve slalomu obhajovat 16. února. Lyžařka pojede i obří slalom o tři dny dříve a 9. února superkombinaci.

Závěrečná příprava se Záhrobské moc nevyvedla, neboť po celé Evropě napadl sníh a podmínky pro trénink nebyly ideální. "Dva dny jsme byli v Rakousku, dva dny ve Špindlerově Mlýně, ale spíš jsme odpočívali, moc se lyžovat nedalo," řekl před středečním odletem do Švédska otec a kouč Petr Záhrobský. "Bylo to spíš takové vození. A jestli to nebude Šárce chybět? To se uvidí až tam," uvedl Záhrobský.

Dobrý pocit z jízdy

Jeho dcera se na MS neupíná ke konkrétnímu výsledku, chce mít pouze dobrý pocit z jízdy, stejně jako při každém jiném závodu SP. "Dávat si cíle skončit třeba do pátého místa je scestné," řekla v rozhovoru pro ČTK Záhrobská. "Mohu být dvanáctá a mít dobrý pocit, že jsem zajela dobře a na víc jsem neměla. Nebo můžu skončit třetí po ne zcela ideálním výkonu a pak to ve mně bude hlodat, že jsem mohla vyhrát," vysvětlila svůj postoj. "Je to o pocitu, že mě to baví, že se na ten závod těším," prohlásila.

Zatímco před dvěma lety v Santa Catarině Záhrobská třetím místem na MS šokovala, letos do Aare jede jako adeptka na medaili. Poprvé v kariéře na stupně vítězů při SP totiž vystoupila ve slalomu na začátku ledna v Záhřebu, o tři dny později v Kranjské Goře byla dokonce druhá. V letošní sezoně se devětkrát dostala do nejlepší desítky, v níž figuruje také v celkovém pořadí. Přesto zůstává nohama na zemi. "Bojuji sama se sebou, hledám svou hranici. O tom je vrcholový sport. Musí si na to každý přijít sám," řekla.

Poslední slalom před MS se jel právě v Kranjské Goře, od té doby si Záhrobská zkusila v Cortině d'Ampezzo obří slalom a super-G. Poslední závody SP v San Sicariu v super-G a sjezdu i kvůli odpočinku a tréninku vynechala. "Naší specializací nejsou rychlostní disciplíny a program minulého měsíce byl náročný. Před MS je důležitý odpočinek, regenerace, abych předvedla výkon, který si sama přeji," prohlásila lyžařka.

Výdělky rostou

Dva roky od první velké medaile mezi seniory změnily juniorské mistryni světa ve slalomu život. "Situace je úplně jiná," připustila Záhrobská. Její výdělky rostou, má daleko větší možnosti, rozšiřuje svůj tým. "Jsme o velký kus dál než minule," uvedla. Loni se jí tolik nedařilo, přesto byla desátou slalomářkou v konečném hodnocení SP. "Letos se cítím líp, mnohem méně o závodech přemýšlím. Zjistila jsem, že se musí jezdit na pocit, ne na umístění, pak mohu odevzdat maximum," zopakovala.

V Aare už několikrát závodila, například loni při finále Světového poháru, kde byla desátá. Podmínky ve Švédsku tudíž zná, navíc bude mít možnosti trénovat i na jiných svazích. "Je tam několik variant na tréninky, což je dobré na psychiku, protože se nebude jezdit na jednom svahu. Přeci jen tam budeme dlouho," připomněla Záhrobská, že šampionát trvá více než dva týdny. "Je to dlouhá doba," řekla.

Velkou favoritkou slalomu bude Rakušanka Marlies Schildová, druhá žena celkového pořadí SP a letos neporazitelná slalomářka. "Rozhodně není neporazitelná," namítla však Záhrobská. "Má výbornou formu, věří si, ale ten odstup ve Slovinsku jsem na ni neměla tak veliký," upozornila lyžařka. Potvrdila, že i jí se zvedá sebevědomí. "Nikdo nejezdí bez chyby," dodala Záhrobská.

Reklama