Hlavní obsah

První zlato na MS získal v Super-G Ital Staudacher

AARE

První zlatou medaili na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve švédském Aare získal nečekaně Patrick Staudacher. Italský závodník vyhrál superobří slalom, jenž byl před úterkem dvakrát odložen kvůli nepříznivému počasí. Stříbrná pozice patří Fritzi Stroblovi z Rakouska, třetí byl Švýcar Bruno Kernen.

Článek

Čeští reprezentanti se na úvod mistrovství světa mezi elitu nepropracovali. Nejlepší z kvarteta Ondřej Bank ztratil na Staudachera 1,93 sekundy a byl klasifikován jako šestatřicátý. Kryštof Krýzl obsadil 42. místo, Filip Trejbal byl 47., Petr Záhrobský se v pravotočivé zatáčce po skoku nevešel do branky a závod nedokončil.

"Byl to takový sprint, takže když člověk udělá chybu, není šance to dohonit. Já vím, kde jsem ji udělal," řekl v cíli Českému rozhlasu Bank. Chtěl si hlavně vyzkoušet kopec pro čtvrteční sjezd do kombinace, která je jeho parádní disciplínou. "Splnilo to účel vyzkoušet si kopec. Já myslím, že to půjde," uvedl. Postěžoval si jen na přemrzlou trať. "Bylo to hodně pomalejší," dodal.

Pěkný kopec, ale dvě chyby

Zima při teplotách ve Švédsku kolem minus 15 stupňů byla i Trejbalovi. "Trochu mě z toho pálí v krku," prohlásil. Závod se specialistovi na točivé disciplíny jinak líbil. "Je to pěkný kopec, pěkný závod, ale ve dvou bránách jsem ztratil stopu, a to mě stálo čas," konstatoval.

Šestadvacetiletý Staudacher si překvapivě dojel pro svůj premiérový titul, navíc vůbec poprvé v kariéře se na vrcholné úrovni umístil na stupních vítězů. Jeho nejlepším výsledkem ve Světovém poháru bylo páté místo z prosincového sjezdu v Bormiu, v super-G skončil nejlépe osmý.

"Tak s tímhle jsem vůbec nepočítal, je to splněný sen. Věděl jsem, že když předvedu svůj nejlepší výkon, můžu být hodně vysoko. Ale že to zrovna dnes vyjde, je neuvěřitelné. Byl bych spokojen i s místem v první desítce," řekl v cíli šťastný Staudacher.

Výhodou nízké startovní číslo

Budoucí šampión vyrazil za čtrnáctistupňového mrazu na prudkou 1820 metrů dlouhou sjezdovku s číslem dvanáct a stanovil čas 1:14,30, který už žádný z favoritů nepřekonal. "Nízké startovní číslo pro mě byla určitě výhoda, kvalita sjezdovky se totiž příliš nezlepšovala. A já toho super využil," dodal Staudacher. Jeho vítězství je pro Itálii prvním zlatem na MS od šampionátu v roce 1996, kdy Alberto Tomba vyhrál slalom a obří slalom.

Olympijský vítěz ve sjezdu z roku 2002 Strobl na Staudachera ztratil 32 setin sekundy a dočkal se v čtyřiatřiceti letech první medaile z MS. "Získat medaili takhle na stará kolena, navíc v super-G, to je sen," uvedl zkušený sjezdař, jenž si nicméně postěžoval na pravidla udělování vyšších čísel favoritům. "Dnes to rozhodně nebyla výhoda favoritů, a to není fér. My závodníci jsme jen loutky a musíme se řídit regulemi FIS," poznamenal Strobl.

Miller mezi poraženými

Třetí Kernen byl zpět o další tři desetiny a získal tak čtvrtou medaili z MS v kariéře. Pro mistra světa ze sjezdu z roku 1997 to byl premiérový úspěch v superobřím slalomu.

Závod vůbec nevyšel obhájci zlata Bodemu Millerovi, jenž při tradičně agresivní jízdě chyboval. Po těsném nájezdu k brance ztratil rychlost a skončil až čtyřiadvacátý.

Reklama

Související témata: