Hlavní obsah

Pärsonová využila domácí trať a obhájila titul v super-G

AARE

Třebaže se Anje Pärsonové v letošní sezóně příliš nedařilo, na mistrovství světa ve švédském Aare přesto obhájila zlatou medaili v superobřím slalomu. Domácí hvězda zaskočila všechny soupeřky precizní jízdou a vítězství v super-G po více než roce oslavila v cíli před nadšeným publikem tradičním "tučňákem", jízdou po břiše. Ve své kariéře už má Pärsonová pátou zlatou medaili z mistrovství světa.

Článek

V závodu, jenž byl vinou nepříznivého počasí odložen z neděle, porazila švédská lyžařka o 32 setin sekundy Lindsey Kildowovou z USA, která na MS vybojovala svou premiérovou medaili. Třetí byla Renate Götschlová z Rakouska, která na vítězku ztratila 53 setin. O čtvrté místo, pouze šest setin od medaile, se podělily další Rakušanka Nicole Hospová a Britt Janyková z Kanady.

Česká sjezdařka Lucie Hrstková ztratila na vítězku 3,58 sekundy a patřila jí 29. pozice. "Bylo to hodně rychlé a trochu mě překvapily skoky, jak létaly daleko a vysoko," prohlásila v rozhovoru pro Český rozhlas Hrstková. Jelo se jí dobře, podle svých slov neudělala žádné velké chyby. "Ale ten čas není nejlepší, myslela jsem si, že to bude rychlejší. Měla jsem z toho přeci jen dobrý pocit," dodala.

Pětadvacetiletá Pärsonová se loni podrobila operaci kolena a v této sezoně se jí příliš nedařilo. Ve Světovém poháru se pouze dvakrát dostala ve sjezdu na třetí místo, v celkovém pořadí jí patří sedmá pozice a v super-G je dokonce až dvanáctá. V dnešním závodu však využila domácí trati i podpory diváků a mohla se radovat z prvního vítězství ve velkém závodu od sjezdu SP loni v polovině března právě v Aare.

"Je to jako sen," uvedla v cíli vítězka. "Vůbec jsem nevěřila, že bych mohla super-G vyhrát jako na minulém MS," připustila. Na startu prý byla nervózní, neboť v posledních dvou týdnech nezávodila, jen ladila formu a testovala nové lyže a boty. "Ale hned po deseti sekundách závodu jsem cítila, že to je v pořádku," řekla.

Kildowová se mohla radovat z první medaile v kariéře. "Konečně," prohlásila s úlevou. "Byl to těžký závod, ale povedlo se mi jet dobře takticky," dodala. Götschlová se kritizovala za mnoho chyb. "Ale když riskujete, stává se to. Anja dnes byla velmi rychlá a bez riskování se nedala porazit," řekla.

Superobří slalom - ženy:
1. Pärsonová (Švéd.) 1:18,85, 2. Kildowová (USA) -0,32, 3. Götschlová -0,53, 4. Hospová (obě Rak.) a Janyková (Kan.) obě -0,59, 6. Mancusová (USA) -0,78, 7. Stygerová (Švýc.) -0,80, 8. Meissnitzerová (Rak.) -1,12, 9. Ludlowová (USA) -1,23, 10. Rieschová (Něm.) -1,33, ...29. Hrstková (ČR) -3,58.

Reklama