Hlavní obsah

Bauer pády ve skiatlonu na rychlé trati očekával

Navzdory problémům na posledních dvou kilometrech sobotního skiatlonu s hůlkou, která bez bodce a kroužku ztratila v hlubokém sněhu svou funkci, zářil nejlepší z českých reprezentantů Lukáš Bauer úsměvy. Sedmé místo na mistrovství světa v Sapporu považoval za dané situace za úspěch.

Foto: Adidas

Lukáš Bauer

Článek

Nebýt tohoto handicapu, zřejmě mohl pomýšlet ještě výše. Velký počet pádů Bauera nepřekvapil, sám byl prvním, kdo hned v úvodu sjezdu upadl. "Chtěl jsem ukázat své sjezdařské schopnosti. A tak to dopadlo," zlehčil s úsměvem kritickou situaci Bauer. Když se v cíli od novinářů dozvěděl, že jej musel Martin Koukal objíždět, tak jen stručně glosoval: "To jsem snad zavinil. Zase to bude na mě."

Skiatlon vnesl do běžeckého lyžování, stejně jako sprinty, kontaktní souboje. Dramatičnost. Vítěze pokaždé neurčí nejlepší výkon, protože pád může zmařit veškeré úsilí. Ovšem mezinárodní federaci FIS se podařilo probudit skomírající běžecké lyžování a přitáhnout diváky k televizním obrazovkám. Nuda v podobě distančních startů v dynamické době neláká. I když odpor zejména konzervativních Seveřanů k novinkám byl mimořádně silný.

Tvrdost a osobní souboje

"Při hromadném startu a dvou zákeřných zatáčkách v hlubokém sněhu se dnes pády daly čekat," poznamenal Bauer, jenž se ocitl na zemi hned v prvním kole. "Chtěl jsem si připlužit. Jenže jsem měl na manévr málo místa. Jedna vlna mě rozhodila. A už jsem neměl prostor k tomu, abych situaci ustál. Loni tady ve Světovém poháru dvakrát spadla Neumannová," připomněl Bauer.

Na rozdíl od Koukala ale příčinu ve špatně upravené stopě nehledal. "V těchto klimatických podmínkách zřejmě nejde tratě upravit lépe. Všichni měli stejné podmínky. A na špatné podmínky svůj pád svádět nechci," řekl Bauer. Připouští ale, že současné lyžování je i o tvrdosti v osobních soubojích.

"Na gentlemanství není zejména v posledních kolech čas. Snad jen kdyby spadl někdo z Čechů, tak se pokusíme přibrzdit. Totéž udělali Němci. Když upadl Angerer, tak začali na špici brzdit. Jenže hned začali útočit Italové a utrhl se Olsson, který dokonce chvíli vedl. Tak se prostě dnes jezdí," dodal Bauer.

Reklama

Související témata: