Hlavní obsah

Svindal vyhrál superobří slalom, Strobl se stylově loučil s kariérou

LENZERHEIDE

Norský lyžař Aksel Lund Svindal znovu zdramatizoval boj o velký křišťálový glóbus. Po středečním vítězství ve sjezdu triumfoval i ve čtvrtečním finále Světového poháru v Lenzerheide v superobřím slalomu a lídrovi seriálu Benjaminu Raichovi se přiblížil na rozdíl tří bodů. Rakušan vedení udržel jen díky tomu, že skončil druhý, což je jeho nejlepší letošní výsledek v této disciplíně.

Foto: REUTERS/Stefan Wermuth

Fritz Strobl kyne divákům v kostýmu Mozarta po jeho posledním závodu v kariéře.

Článek

Za Kanaďanem Erikem Guayem skončil ve Švýcarsku společně s Markem Büchelem čtvrtý Američan Bode Miller, kterému to stačilo k zisku malého glóbu za vítězství v disciplíně. V ní se v letošní sezóně, poznamenané rozmary počasí, jelo jen pět závodů, takže Millerovi stačilo 304 bodů. "Vyhrajete titul v super-G s dvěma výhrami a čtvrtým místem a máte na kontě jen 300 bodů. Není normální ho získat s tak nízkým počtem bodů," komentoval svůj triumf.

Svindal udělal krátce po startu drobnou chybu a na prvním mezičase ztrácel na Raicha tři setiny sekundy, ale toto manko dokázal smazat a v cíli měl o 13 setin lepší čas. Před největší rivaly v boji o celkový triumf v SP ani mezi ně se pak už nikdo nedostal. Seveřan tak ze ztráty smazal dalších 20 bodů a zdá se, že klíčový pro něj bude úspěch v sobotním obřím slalomu. V závěrečném slalomu speciál by totiž podle papírových předpokladů měl být jasně lepší Raich.

Vzhledem k úspěchu rakouského konkurenta měl Svindal ze svého vítězství smíšené pocity. "Teď bude těžké Benniho předčit, protože ve slalomu ho nemůžu porazit. Ale nemůžu být zklamaný z vítězství jen proto, že Benni byl druhý," řekl Nor.

Mozart sjel svah naposledy 

Raich se nečekaného úspěchu dočkal navzdory nachlazení. "Chtěl jsem jen zajet čistě, takže jsem trochu překvapený, že jsem skončil druhý. Přál bych si jen, aby ten tlak už skončil, ale pro fanoušky je vzrušující, že to bude napínavé až do konce," řekl obhájce celkového triumfu.

Netradičně se s aktivní kariérou rozloučil olympijský šampión ze Salt Lake City Fritz Strobl. Čtyřiatřicetiletý rakouský specialista na rychlostní disciplíny se na start superobřího slalomu postavil v kostýmu mozartovského stylu s taškou přes rameno. Chtěl tak dostát své přezdívce "Mozart Myší díry", která odkazuje na jeho schopnost precizně projet nejobtížnějším úsekem slavného sjezdu na Hahnenkammu.

Mezi brankami pak několikrát zastavil, aby se mohl pozdravit s fanoušky podél trati, a do cíle dojel v čistě rekreačním tempu se ztrátou více než 50 sekund na vítěze. Ale čas nebyl podstatný, diváci šíleli nadšením. "Byl to největší den mé kariéry. Člověk by měl končit, když ho to baví, když z toho má radost. Mám za sebou výjimečnou kariéru," loučil se Strobl bez nostalgie.

Výsledky - superobří slalom:
1. Svindal (Nor.) 1:17,94, 2. Raich (Rak.) -0,13, 3. Guay (Kan.) -0,35, 4. Büchel (Licht.) a Miller (USA) oba -0,39, 6. Cuche (Švýc.) -0,52, 7. Streitberger -0,68, 8. Gruber -0,77, 9. Lanzinger (všichni Rak.) -0,86, 10. Bourque (Kan.) -1,15.
Konečné pořadí superobřího slalomu (po 5 závodech):
1. Miller 304, 2. Cuche 208, 3. Kucera (Kan.) 194, 4. Scheiber (Rak.) 190, 5. Svindal 181, 6. Maier (Rak.) 177.
Pořadí SP (po 34 z 36 závodů):
1. Raich 1155 b., 2. Svindal 1152, 3. Cuche 1048, 4. Miller 822, 5. Fill (It.) 694, 6. Matt (Rak.) 664, ...76. Bank 70, 103. Trejbal 26, 143. Vráblík (všichni ČR) 1.

Reklama

Související témata: