Hlavní obsah

Neumannová: Sprint v Praze bude, ale ještě nevím kde

S kariérou se loučící fenomenální česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová získala v pátek večer posedmé v kariéře korunu Královny bílé stopy. Počrtvrté za sebou tak získala ocenění pro nejlepšího českého lyžaře uplynulé sezóny. V současné době zažívá hektické dny i večírky a spřádá smělé plány, jakým je uspořádání závodů Světového poháru v Praze ne Hradčanech.

Článek

Podílela jste se na scénáři vyhlašování Krále bílé stopy, kde vám v rodném Písku připadla hlavní role?

Ne, jen jsem ladila závěr, aby mě něco nepřekvapilo.

Na čem jste vlastně vyběhla v Písku?

Volila jsem lyže s takzvaným mikrokontaktem s vyšmirglovanou částí skluznice pod nohou. To znamená, že se ty lyže nemusí mazat. I na tomhle sněhu se na nich dá odrazit. Přemýšlela jsem, jestli si vezmu na bruslení a pojedu to celý soupaž, ale mohlo by mě tam něco překvapit, nějaký rozeběh, takže jsem si vzala radši lyže na klasiku.

Máte ještě všechny závodní lyže?

Už ne. Ten největší balík, který šel ode mě pryč, odejel už po svěťáku z Falunu přímo do Norska do továrny na renovaci nebo přestrukturování. Pak je dostanou junioři. Já jsem si nechala zhruba šest nejlepších párů, tři na klasiku tři na bruslení. A to jsou opravdu top lyže, který jsou u mě schované. Ne snad proto, kdybych si to s kariérou rozmyslela, ale bylo mi líto je vrátit do továrny. Ještě se rozhodnu, jestli je někomu půjčím na sezónu, nebo si je nechám na lyžování po Šumavě. To by ale bylo trošku škoda.

Mrzelo by vás, kdybyste v anketě prohrála se Šárkou?

Ráda bych vyhrála už jen z toho důvodu, že jsme v Písku a jsem Písečačka. Mwěstu něco dlužím, měla jsem na něj málo času. Písečáci mi určitě vždy fandili. Ráda bych se jim předvedla jako královna, ale i kdybych nevyhrála, nic by to na tom večeru nezkazila. Ta projíždakpo mostě je dělaná pro mě. Svým způsobem taková malá královna budu vždycky.

Jak dlouho po skončení kariéry vydržíte bez lyží.

Předpokládám, že i v rámci spolupráce s firmami Madshus s Swix navštívím už na podzim Dachstein. Že tam pojedu za manšaftem řešit věci kolem vybavení. Myslím, že se na sníh dostanu dříve než běžný smrtelník, ale nebudu na něj pospíchat. Nejsem milovník lyžování na ledovci, počkám si na přírodní.

Jak to vlastně je s plánovaným sprintem v Praze?

Zatím jsme se domluvili s Jörgem Capolem (šéf běhu u lyžařské federace - pozn. aut.), že je zájem na tom udělat závod v Praze. Může nám být přidělen. Ale jednání se svazem lyžařů a o místě konání mě teprve čeká. Ucelený obrázek budu schopna poskytnout asi až skončí těch mých 100 dní hájení na rozhodování, co budu dělat dál. Nechci to s tím nijak spojovat. Bude to ale doba, když už bude vše jasné. Ohledně lokalit a všeho dalšího.

Ale už teď se nejvíc mluví o Pražském hradu.

Ta varianta existuje. ale považuju za vhodné o tom podrobně informovat prezidenta a zeptat se na jeho názor a pak teprve začít další aktivity.

V ulicích se čas od času na lyžích už závodilo. Jaké nejneobvyklejší místo pro souboje zažila?

Různé haly, ale to mi nepřirostlo k srdci. Proto jsem hned odvrhli Sazka Arénu, i když by to tam byl hezký závod. Ale jestli to má být v Praze. tak chceme opravdu ukázat Prahu a to co je na ní hezké. Sazka Aréna je nádherná lokalita, ale nebylo by to o Praze. Spíš o hale. Chci aby se v tom prodalo co nejvíce Prahy.

Možností tras se asi nabízí více, ale co třeba Nerudovkou do prudkého stoupání? Cyklisti to znají, lyžaři si to zkusili při lednové Tour de Ski...

I o tom jsem trochu uvažovala, ale ztroskotalo to. Trať by zabrala celou šíři ulice a nebyl by prostor pro diváky. Je to nerealizovatelné. Musíme se poohlížet po jiných lokalitách.

Jakých?

Nejvíce se mi líbí Hradčanské náměstí, kde jsou výborné prostory a mělo to i kvalitní sportovní parametry. Přemýšlím o startu přímo u brány k pražskému hradu. Líbila se mi i možnost začít u konce schodů od Nerudovky Začínalo by se do kopce a zahýbalo by se přes levou ruku kolem Hradčanského náměstí směrem k Loretě. Na prvním místě jsou ale jednání, jestli to vůbec všechno bude možné

Sprint vás zaměstnává nejvíc, nebo vám více dává zabrat tým vašich sportovců.

Mám dost aktivit. Když jsem v Praze. jsem docela zaměstnaný člověk. Na sprintu nás nejvíce práce čeká. Kromě toho práce s týmem a dalších věcí. Ale na ty přijde řeč později...

Kde si nejlíp odpočinete?

Na Šumavě. Když odjedu z Prahy a sjedu z hlavní silnice a odbočím do kopečků, tak ze mě padne napětí a stres.

Nebude vás lákat znovu si zazávodit při sprintu, který chystáte?

To určitě ne. Pokud to bude, tak bychom rádi udělali rozloučení se soupeřkama původně plánované na letošní jaro. Tohle se přímo nabízí. Ráda bych pozvala největší rivalky a udělal ještě jedno loučení na sněhu přímo tam.

Ráda se pochlubíte, že dál sportujete. Ráno před vyhlášením jste byla běhat. Ubíráte ale z tréninkových porcí proti době, kdy jste závodila?

Záleží na času. Ráno ho bylo dost, ale vzhledem k tomu, že jsme měli na penzionu na Zadově večírek. to bylo spíše jen takové větrání se. Asi hodinu pět minut, ale nejzajímavější bylo , že jsem při tom potkala Standu (bývalého trenéra Früahufa - pozn. aut. ). U Matesa. Dlouho jsme se neviděli, Slyšela jsem tam motorovku, tak jsem tam zaběhla. Na místě našich dávných tréninků dělal dříví. Tak jsem na něj křikla, že jdu trénovat, jestli do toho jde se mnou (smích). Říkal, že všechno má, že do toho jdeme.

Jaký je podle vás stručný recept na všechna ta zlata?

Talent. Hodně práce a hodně štěstí od Pánaboha. A štěstí na lidi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.