Hlavní obsah

Hayer už nechce každou sezónu končit v minusu

Od roku 2001 závodil v českých barvách, nyní se ale chystá opět obléknout dres s javorovým listem. Skikrosař Stanley Hayer zvažuje nabídku své rodné země, která by mu zajistila především lepší podmínky pro přípravu. „Tady si musím sám hledat sponzory, abych si zajistil slušnou sezónu,“ říká letošní vicemistr světa.

Článek

Jaké důvody vás vedou k tomu, že chcete jezdit od příští sezóny opět za Kanadu?

Před pár měsíci jsem od nich dostal nabídku. Měl bych tam jistotu na tři roky, lepší podmínky k tréninku a tím i větší šanci dělat dobré výsledky. Kromě závodění bych tam dělal i takového třetího asistenta trenéra, což by byla také výhoda. Protože kdyby se mi něco třeba při prvním závodě stalo, tak mám jistotu, že bych měl práci, což tady nemám.

Jsou ty kanadské podmínky o dost lepší než tady?

Určitě mi nabídli víc. Tady si musím sám hledat sponzory, abych si zajistil slušnou sezónu.

Ani po skvělé sezóně, kdy jste byl druhý na mistrovství světa a vyhrál prestižní seriál Honda Ski Tour, se finance nesháněly lépe?

Už teď jsem utratil půlku toho, co jsem vydělal. A já nechci končit každou sezónu v minusu. Když jsem jezdil sezónu kolem pátého místa, byl jsem tři sta tisíc korun v minusu a to nemáme svého servismana, na závodech nás masíroval trenér... Na sezónu bych potřeboval milión a půl až dva, kdyby se to ještě podařilo sehnat, tak bych stoprocentně zůstal.

Takže váš odchod ještě není stoprocentně jistý?

Ještě ne. Lyžařská federace FIS udělala nová pravidla, podle kterých je změna občanství mnohem složitější, takže se bude teprve řešit, jestli mi to povolí. Kdyby mi zakázali nějaký čas jezdit, tak bych odejít nemohl...

Když vám změnu schválí, budete stále část roku trávit v Česku?

V Evropě bych byl méně, protože budeme jezdit spíš závody zámořských sérií. Světové poháry začneme objíždět až za rok nebo za dva, kdy se podle výsledků v nich bude dělat nominace na olympiádu do Vancouveru. Ale přes léto bych v Čechách chtěl být i nadále.

Jednal jste o své situaci i s českým lyžařským svazem?

Ta jednání jsou vždycky divná. Třeba jen to, že si můžeme vyúčtovat jen závody Světového poháru, ale těch jsme měli letos málo, a nejdražší je stejně příprava, kdy jedeme šestkrát na ledovec a musíme si platit dopravu, ubytování, permanentky... Navíc nemám podepsanou smlouvu, jednu jsem jim dal v lednu, ta se ztratila, druhou mi vrátili nepodepsanou. Já velké problémy se svazem nemám, ale vadí mi, že nám dávají malou podporu a pak se chlubí výsledky. Jen nevím, proč je neumějí prodat. Sponzoři mi pak vysvětlují, proč svazu nechtějí dávat peníze...

Proč?

Protože nevědí, kam jdou. Dají svazu milión, myslí si, že to je pro závodníky, ale k těm se pak dostane jen pár tisíc...

Reklama