Hlavní obsah

Běžec na lyžích Bauer podstoupil dvě operace, ale nestýská si

PRAHA

Zdravotní potíže komplikovaly běžci na lyžích Lukáši Bauerovi přípravu na zimní sezonu. Stříbrný olympijský medailista z Turína nejprve podstoupil na začátku dubna plánovanou operaci krčních mandlí, rehabilitace se však protáhla až na měsíc, na konci června navíc byl na artroskopické operaci pravého kolena. Přesto si velkou hlavu z tréninkového omezení nedělá, i když ještě nemůže naplno běhat.

Článek

Koleno mu operoval primář ortopedie sokolovské nemocnice Oldřich Vastl, který mu před deseti lety vyspravil i levé koleno. "Tehdy mi vyčistil vazy, ale tentokrát tam nic vážného nenašel," řekl dnes novinářům Bauer. Dal se tedy dohromady s vyhlášeným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, jenž příčinu odhalil a naordinoval lyžaři speciální cviky na rovnováhu. "Lepší se to. Neběhám, ale o to víc jezdím na kole a na kolečkových lyžích."

Snaží se pomoci i Sommerfeld

Zranění mu znemožnilo i přípravu s německými závodníky, s nimiž trénoval celé loňské léto a trénink si pochvaloval. "Jsem s nimi v kontaktu, prý mám pořád otevřené dveře," uvedl Bauer. Nejčastěji si telefonuje s René Sommerfeldem, s jehož synem Tristanem chodí jeho potomek Matyáš do česko-německé školky. "Takže ho nabádám, ať mu dá čočku za mě," vtipkoval Bauer. Německý reprezentant mu dokonce nabídl služby lékaře. "Kdyby se to nelepšilo, využiju ho," prohlásil.

Výpadků kvůli zdraví měl v minulé sezoně víc než dost, i proto se rozhodl nechat si vyndat krční mandle kvůli častým nachlazením. Léčba se protáhla skoro na měsíc, shodil dokonce více než deset kilo.

"Dva týdny jsem nemohl mluvit ani jíst, u lžičky jogurtu jsem skoro brečel. Jednu chvíli jsem myslel, že umřu," usmíval se napůl v žertu. "Ale pozor, i bez mandlí můžu nastydnout," upozornil. A jak doháněl úbytek váhy? "To šlo skoro samo, tím, co obvykle nemůžu," usmíval se potutelně. "Bagetami a oblíbenými kremrolemi," vyložil.

Hlavním cílem v příští sezóně je úspěch ve Světovém poháru

Nadcházející zimní sezona nemá hlavní vrchol typu mistrovství světa. Pro Bauera bude hlavním cílem uspět ve Světovém poháru, který by měl na začátku příštího roku zavítat i do Liberce jako testovací závod mistrovství světa 2009. Pořadatelé však mají potíže, ve čtvrtek zřejmě bude vyměněn prezident organizačního výboru Roman Kumpošt.

"Já to moc nesleduji, nevím, o co tam jde. Občas si o tom jen přečtu v médiích," uvedl Bauer a nechtěl situaci kolem příprav šampionátu komentovat. "Jen vím, že české lyžování má problém, který by se měl rychle vyřešit. Už není moc času," prohlásil. "Spíš mám strach, aby tam vůbec byl sníh," řekl. Kromě libereckých SP se těší rovněž na sprinterský závod seriálu Tour de Ski na Pražském hradě.

Co nevidět, přesně 18. srpna, mu bude 30 let, ale oslavu zatím nechystá. Nemá čas - stará se o syna, chodí na tréninky, věnuje se okolí domu na Božím daru. "Kdybych neměl rodinu, tak jsem na tréninku furt," řekl s tím, že má velkou chuť do přípravy.

Že se úplně nepodařila, ho netrápí. "Svou nejlepší sezonu, kdy jsem byl celkově pátý v SP, jsem také měl po nevydařené letní přípravě," uvedl s klidem. A co by si přál k narozeninám? "Aby mě definitivně přestalo bolet to koleno," měl hned jasno.

Reklama