Hlavní obsah

V Novém Městě i přes množství sněhu zvažují pojištění Zlaté lyže

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Ideální sněhové podmínky mají momentálně k dispozici novoměstští pořadatelé Zlaté lyže, závodu Světového poháru v běhu na lyžích, kterým odstartuje 28. prosince druhý ročník seriálu Tour de Ski. Do jeho zahájení ale zbývá ještě 39 dnů a současný stav, půlmetrová vrstva přírodního sněhu a menší zásoba technického, nenechává organizátory v klidu. Po loňských zkušenostech proto jednají o možnosti pojištění.

Článek

"Nyní řešíme pojištění Zlaté lyže, které je ale mimořádně drahé," uvedl na pondělní tiskové konferenci marketinkový manažer Zlaté lyže Jiří Hamza. Před rokem museli v Novém Městě na Moravě kvůli špatným sněhovým podmínkám závod na poslední chvíli odvolat a finanční ztráty se pohybovaly v miliónových částkách. "Všichni cítíme, že pokud by se situace opakovala a neuspořádali jsme závody, tak bychom na dva až tři roky vypadli ze seriálu Světových pohárů. Stojíme před přelomovým ročníkem," dodal Hamza.

Aktuální situace je ale mimořádně příznivá. "Závody bychom mohli uspořádat už tento víkend. Ale ještě má přijít oteplení," varovala ředitelka novoměstského závodu Zora Honzlová. Zásoby technického sněhu podle ní nejsou ještě příliš velké. "Zatím nám ale mrazivé počasí dovolilo vyrábět sníh pouze dvanáct hodin. V provozu bylo osm sněhových děl. Čtyři na stadiónu a čtyři chrlila sníh do zásobníku u hotelu Ski," upřesnila Honzlová.

Šéf běžeckých disciplín vyjádřil spokojenost

V sobotu nečekaně navštívil Nové Město i ředitel běžeckých disciplín Mezinárodní lyžařské federace FIS Jörg Capol. Po vizitě vyjádřil nad stavem příprav spokojenost. "Líbí se mi i vyřešení křížení tratí. Sleduji pravidelně situaci na webových kamerách. Nejvíce mě ale překvapilo, kolik lidí bylo o víkendu na Novoměstsku lyžovat," divil se Capol.

Tour de Ski odstartuje závodem o Zlatou lyži v Novém Městě na Moravě 28. prosince. Ženy čeká tříkilometrový prolog, muže závod na 4,5 kilometru klasickou technikou. O den později budou na programu stíhací závody na 10 respektive 15 km.

V neděli 30. prosince přijdou na řadu sprinterské závody na tratích v okolí Pražského hradu. Tour de Ski bude pokračovat 1. a 2. ledna v Oberstdorfu, 4. ledna v Asiagu a 5. a 6. ledna ve Val di Fiemme.

Reklama

Související témata: