Hlavní obsah

Neumannová: Budu se jen dívat, zalyžuji si raději sama na Šumavě

Ještě před pár měsíci byla Kateřina Neumannová ozdobou velkých lyžařských akcí po celém světě. Po skončení aktivní kariéry se rozhodla sama vrhla na dráhu organizátorky. Ještě před mistrovstvím světa v Liberci si vyzkouší pořádat atraktivní závod Tour de Ski, který se bude konat v Praze na Hradčanském náměstí.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

Proč vás napadlo uspořádat závod právě na Hradčanském náměstí?

Přemýšlela jsem i o Václavském náměstí, ale uzavřít jej koncem roku na tři dny pro dopravu bylo prakticky nemožné. Hradčanské náměstí je lokalita naprosto exkluzivní a také hezčí.

Co bylo na organizaci závodu nejtěžší?

Museli jsme získat celou řadu povolení a složitost celé akce je také to, že vše je sice připravené na papíru, ale opravdu fyzicky můžeme trať připravovat až tři dny před samotným závodem. Čas je velice krátký.

Neláká vás to přece jen vrátit se na trať a objet si na Hradčanském náměstí alespoň čestné kolečko?

Já budu mít na starosti velevážené hosty, lyžování nechám jiným závodníkům. Raději si zalyžuji sama na Šumavě.

Je na té trati nějaká záludnost, na kterou by si měli závodníci dát pozor?

Budou tam dvě zatáčky a jedna bude muset být trochu klopená, protože je do pravého úhlu. Moc prostoru tam nebude, navíc bude po takovém lehkém sjezdu. A potom tam bude průjezd do druhého kola, kde se budou muset závodníci srovnat do řady a nebude tam příliš prostoru pro to, jeli v nějaké široké skupině.

Zkoušela jste si sama jako bývalá závodnice v duchu projet celou trať?

Když jsem trať vybírala, tak jsem samozřejmě přemýšlela jako závodník. Aby tam bylo dostatek prostoru, aby ta trať byla regulérní, nebo aby se nerozhodovalo jenom na startu. Ale já nikdy moc velký sprinter nebyla, navíc tyhle kratší městské závody mi také moc nešly. Raději se proto bude na závod dívat, než abych jela jako sportovec.

Je někdo, komu přejete vítězství?

Samozřejmě přeji českým závodníkům, ale to je asi není úplně reálné. Budu spíše nestranný divák, fandit budu sportu jako takovému a hlavně také nám, aby vše dobře dopadlo po organizační stránce.

S jakým počtem diváků počítáte? A nemáte obavy, zda se tam všichni zájemci vejdou?

Hrubý odhad hovoří o pěti až deseti tisících fanoušků. Nicméně vzhledem k tomu, že vstup je volný a na hrad proudí také zástupy turistů, může být ten počet opravdu velký. Jsou připraveny zóny pro procházející diváky a doufám, že budou všichni návštěvníci uspokojeni.

Hodně se mluví také o přípravě sněhu. Je z pohledu závodníka rozdíl mezi tím připravovaným na Šumavě a tím, který by se musel vyrábět z tekutého dusíku?

V zásadě jsou oba tyto typy sněhu pro lyžaře docela dobré, protože drží pohromadě i když je teplé počasí. Ten sníh se neboří a je kompaktní. Myslím, že pro závodníka to zase až tak zásadní rozdíl nebude, spíše se stím budou muset porvat servismani.

Reklama