Hlavní obsah

Neumannová opět ukončila jednání o softwaru pro MS v Liberci

LIBEREC

Organizační výbor mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009 ve čtvrtek už podruhé ukončil spolupráci se společností Merz, která měla pro šampionát vytvořit informační software. Ředitel sekce informačních technologií Pavel Habarta tento krok doporučil prezidentce organizačního výboru Kateřině Neumannové, která se rozhodla dále s touto firmou nejednat.

Článek

Neumannová se krátce po svém jmenování do funkce v srpnu nechala slyšet, že počítačový systém je příliš drahý a spolupráci s firmou Merz okamžitě ukončila bez konzultace s ostatními členy výkonného výboru. Jednatel firmy Jiří Merz se však chystal bránit soudní cestou a Neumannová změnila názor a k jednáním se vrátila. Za informační systém pro MS měl organizační výbor zaplatit zhruba stejně peněz, kolik firmě dával bývalý prezident organizačního výboru Roman Kumpošt.

"Doporučil jsem, aby paní Kateřina Neumannová s okamžitou platností ukončila jednání se společností Merz. Vzhledem k tomu, že dosud nebyla uzavřena žádná konkrétní dohoda, předložil jsem alternativní varianty řešení informačního systému," píše v oficiálním prohlášení Habarta.

Akreditační systém musí být spuštěn na začátku prosince

Ujistil, že zajištění akreditačního systému nesmí být ohroženo a musí být spuštěno na začátku prosince. "Nemůžeme stále jen sedět u stolu, hrát si se slovíčky a přihrávat si různé varianty smluv," cituje zpráva Neumannovou. "Světové poháry, které se v Liberci uskuteční na počátku února 2008, tedy nejsou v žádném případě ohroženy," ujistil Habarta.

Organizační výbor pro závody SP použije pro akreditační systém a systém ubytování aktuální internetové stránky. "A souběžně budeme řešit systém pro MS," řekl ČTK Habarta. Informační systém podobný sowtwaru firmy Merz, jenž byl schopný komunikovat se všemi složkami organizace, v průběhu SP tudíž nebude. "Ani ho nepotřebujeme. Rozsah technologií pro SP a MS je naprosto odlišný," pravil Habarta.

Nyní bude organizační výbor hledat řešení pro mistrovství světa. "Jsem zastánce toho, abychom používali věci, které jsou již vytvořené a hotové," nastínil svou nynější strategii Habarta. "Je to výhodnější než vytváření nového systému," vysvětlil. Vzhledem k tomu, že žádný podobný software v České republice neexistuje, bude muset sáhnout do zahraničí. Tam chce sehnat systém v hodnotě nižší než 18 milionů, za kterou organizační výbor mohl mít software od Merze. "Ano, to je můj cíl," řekl.

Hlavním důvodem nedohody byla vysoká cena

Šéf firmy Jiří Merz se o opětovném ukončení spolupráce dozvěděl od ČTK. "Překvapuje mě to, i když mi včera pan Habarta volal, že paní Neumannové doporučí ukončení spolupráce. Je to obrovské zklamání, protože jsme tomu věnovali hodně času a energie, peněz, takže i toho pohledu je nám to hodně líto," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK. Na druhé straně prý chápe, že nový organizační výbor může mít na cenu nebo hodnotu informačního systému jiný názor. "Takže nám nezbývá než to respektovat," řekl.

Původně prý příliš drahý systém patřil mezi hlavní důvody, na nichž nový výbor pod vedením Neumannové dokumentoval údajně nekvalitní Kumpoštovu práci. Vypovězení smlouvy ale hodnotili jako špatný krok členové výkonného výboru i primátor Liberce Jiří Kittner. Ten se nyní ke kauze nechtěl moc vyjadřovat. "Když se obě strany neuměly dohodnout, tak se nedohodly. Nechci a nemůžu jim dělat rozhodčího," řekl ve čtvrtek ČTK.

Po vypovězení smlouvy nepřestala firma Merz informační software vyvíjet a dokončila ho. Unikátní systém umí informovat o změnách při přípravě i při samotných závodech. Dokáže skloubit spolupráci sedmnácti sekcí organizačního výboru, plánovat dopravu nebo bezpečnost.

Reklama