Hlavní obsah

Skokani chtějí výš, Janda čeká

PRAHA

Čtyřměsíční tažení skokanů na lyžích po můstcích, na nichž se bude bojovat o body ze Světového poháru, začíná. Bez Jakuba Jandy. Vítěz seriálu z předminulé zimy čeká, zatím si nevyskákal místo v české sestavě, kterou pro první závody v Kuusamu a Trondheimu tvoří Antonín Hájek, Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Martin Cikl.

Článek

„Zvýšit kvótu ze čtyř na pět skokanů, v závodech jeden do desítky, druhý do dvacítky, třetí do třicítky,“ stanovuje plány na zlepšení proti minulé sezóně šéf úseku Rostislav Jozífek. Už v prvním dílu ale počítá ztráty. Hájek ani Koudelka včera neprošli do sobotní individuální bitvy, v pátek v Kuusamu závodí týmy.

Na Jandu a další zbylo po nezdaru v českém rozeskakování místo jen v druhé lize – Kontinentálním poháru, který začne zítra v Pragelatu. „Zkušenosti Jakuba jsou pro nás důležité,“ nezříká se Jandy Richard Schallert, rakouský trenér A-týmu.

Z propadlišť chtějí sdruženáři. A to s novými tahouny. Tomáš Slavík, který se ukázal už na konci minulé zimy, a juniorský mistr světa Miroslav Dvořák mají připomenout doby Ladislava Rygla a Milana Kučery, s jejichž odchodem začala kombinace u nás mířit do vzpomínek. „Není to na umření,“ namítá domácí šéf sdruženářů Radek Cikl.

„Tomáš se předvede už letos,“ doufá trenér Luděk Šablatura a spoléhá i na Dvořákovy běžecké schopnosti. „Takový kyslík jako on neměli ani Kučera s Ryglem,“ říká Šablatura, jenž po minulé zimě nahradil Rázla.

Reklama