Hlavní obsah

Bauer excelentní vstup do sezóny nepřeceňuje

PRAHA

S neplánovanou noční zastávkou v dánské Kodani se v úterý před polednem vrátil do Česka běžec na lyžích Lukáš Bauer. Český reprezentant se po přistání na pražském ruzyňském letišti mohl pochlubit žlutým číslem pro lídra Světového poháru, do jehož čela se probojoval víkendovým vítězstvím na klasické patnáctce ve finském Kuusamu.

Článek

„V Helsinkách nás při přestupu zadržel sníh a vítr a nakonec jsme z Finska odlétali v čase, kdy jsme měli opouštět Kodaň směr Praha. V dánské metropoli nás pak čekalo vyřizování náhradního spoje a na hotel jsme se dostali až kolem jedenácté večer. Povedené závody jsem si moc zpětně neužíval, spíš jsem si v uvozovkách řečeno užíval cestu, která byla vážně strašná,“ líčil s neskrývanou úlevou po přistání v Praze.

V seriálu SP se třicetiletý rodák z Božího daru pohybuje přesně deset let a ve Finsku získal čtvrtý triumf a celkem potřinácté se prosadil na stupně vítězů. „Na úvod se mi povedly dva závody, vybojoval jsem žlutý trikot pro vedoucího jezdce Světového poháru, což je ale současně zavazující. Hned po závodě v Kuusamu jsem musel čelit dotazům, jestli nedovezu žluté číslo až do konce sezóny. To je přece jen trochu předčasné. Já teď spíš s obavami vzhlížím k dalšímu závodu v Davosu,“ líčil.

V týmu vládne pohoda 

Jednodenní zpoždění by totiž mohlo nabourat jeho program před čtvrtečním odjezdem do alpského střediska. „Potřeboval bych se alespoň jednou či dvakrát postavit na lyže, abych se ve Švýcarsku nemusel spoléhat jen na jeden trénink před závodem. Se sněhem to v Krušných horách nevypadá příliš růžově, ale v nejhorším případě vytáhnu kolečkové lyže,“ plánoval. Řídkou sněhovou pokrývkou se ale prý při přibližování k ranveji ruzyňského letiště neznervózňoval. „V časopise aerolinek mě zaujaly fotky Taťány Kuchařové, takže jsem po množství sněhu nepátral,“ líčil se smíchem.

Bauerovy dobré výkony se promítly i do pohodové atmosféry v českém týmu. „Trenéři zvolili dobrou přípravu, servismani dobře namazali a závodníci odjeli slušné závody. V týmu to šlape,“ pochvaloval si český závodník. Se servismany prý navíc objevil nový rituál. „Před závody FIS v Muoniu jsem k nim zašel na grog. A druhý den jsem vyhrál. Takže teď musím chodit pravidelně,“ prozradil tajný recept.

Do sezóny vstoupil Bauer excelentně i přesto, že jej během letní přípravy provázely zdravotní trable. „Už před sezónou jsem předesílal, že svou zatím dosud nejúspěšnější sezónu jsem odjel po nejhorším létě a v nadsázce jsem upozorňoval, že letos by to mohlo být podobné. Hlavně ale nechci současnou situaci přeceňovat, máme za sebou jen dva Světové poháry. A třeba Němci už dopředu deklarovali, že se zaměřují hlavně na Tour de Ski,“ připomněl vrchol letošní sezóny, v níž běžce na lyžích nečeká ani mistrovství světa, ani olympijské hry.

Reklama