Hlavní obsah

Švédská lyžařka Kallaová vyhrála v Novém Městě a vede Tour de Ski

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Po polovině osmidílného seriálu Tour de Ski v běhu na lyžích vede soutěž žen Švédka Charlotte Kallaová. Ta v úterý vyhrála v Novém Městě na Moravě stíhací závod na deset kilometrů volnou technikou o 8,5 sekundy před Ariannou Follisovou z Itálie. Třetí místo zbylo na Polku Justinu Kowalczykovou, závod naopak nevyšel dosavadní vedoucí ženě seriálu Marit Björgenové, jež se z první pozice propadla až na devátou.

Článek

Hluboko v poli poražených skončily české reprezentantky. Nejlepší z nich byla na 37. pozici Iva Janečková, hned za ní figurovala Helena Erbenová. Dvaačtyřicáté místo patřilo Evě Skalníkové a o příčku níže zaregistrovala výsledková listina Elišku Hájkovou.

Na úterní klání by asi nejraději rychle zapomněla Norka Björgenová. Ta sice vyrážela díky předchozím vystoupením na trať s desetivteřinovým náskokem, ale ten se po náporu Follisové a Kowalczykové v polovině závodu nenávratně rozplynul. Vedoucí trojlístek navíc rychle dorazila i dvacetiletá Kallaová, která startovala až z šestého místa a se ztrátou 38 vteřin na Björgenovou.

Několikanásobná juniorská světová šampiónka ukázala svoji sílu i mezi absolutní špičkou a své konkurentky svým dravým pojetím převálcovala. Kallaová, která v Novém Městě skončila v sobotu na volné desítce druhá, nastoupila v posledním okruhu v jednom ze stoupání a brzy měla k dobru šest vteřin. Kowalczyková s Follisovou na její nástup nezareagovaly a Kallaová si tak v klidu mohla dojet pro první velký triumf mezi seniorkami.

Follisová přesprinotvala Kowalczykovou

Ve finiši pak Follisová, která na vítězku ztratila necelých devět vteřin, přesprintovala Kowalczykovou. "Vůbec jsem si nemyslela, že bych dnes mohla stáhnout manko na první místo. Ale během závodu jsem se cítila hodně silná," pochvalovala si Kallaová v rozhovoru pro Českou televizi.

Talentovaná Švédka tak poprvé oblékla zlatý dres určený pro lídra seriálu, což i pro ni samotnou bylo překvapení. "Vůbec tomu nemůžu věřit," usmívala se na tiskové konferenci Kallaová, která před závodem nepředpokládala, že by mohla atakovat čelo pořadí. "Chtěla jsem si jet svůj závod, ale na druhou stranu mě strašně baví, když jsem v roli lovce a stíhám někoho před sebou. Závod mi vyšel fantasticky," libovala si Kallaová.

K její pohodě možná přispěl i povedený silvestrovský večírek. Švédský tým slavil příchod nového roku originálním způsobem. "Měli jsme vlastní soutěž ve zpívání. A byla to pořádná sranda," líčila Kallaová.

Výsledky - 10 km volnou technikou (zároveň průběžné pořadí Tour de Ski):
1. Kallaová (Švéd.) 26:59,9, 2. Follisová (It.) -8,5, 3. Kowalczyková (Pol.) -10,1, 4. Kuitunenová (Fin.) -17,6, 5. Nystadová (Něm.) -30,8, 6. Ročevová (Rus.) -31,6, 7. Korostělevová (Rus.) -32,4, 8. Sachenbacherová (Něm.) -34, 9. Björgenová (Nor.) -38,1, 10. Roponenová (Fin.) -40,3, ...37. Janečková -5:00,2, 38. Erbenová -5:03,9, 42. Skalníková -5:38,9, 43. Hájková (všechny ČR) -5:39,2

Reklama