Hlavní obsah

Bauer i po výpadku ve sprintu vede Tour de Ski o více než minutu

ASIAGO

Lukáš Bauer sice v pátečním sprintu v italském Asiagu stejně jako v Praze nepostoupil z kvalifikace, přesto udržel vedení v seriálu Tour de Ski. Po dvaačtyřicátém místě na 1200 metrů dlouhé trati volnou technikou má náskok 1:17,1 minuty před nejbližším pronásledovatelem Tordem Aslem Gjerdalenem z Norska. Sedmým místem ve sprintu se blýskl Martin Koukal, další český lyžař Martin Jakš vypadl ve čtvrtfinále.

Článek

V celkovém pořadí Tour de Ski se Koukal posunul na desátou příčku, Jakš klesl na devátou pozici. V českém táboře po závodě zavládla úleva, hlavně Bauera těšilo, že druhý Gjerdalen jeho náskok nesnížil ještě víc. "Myslím, že je to pořád v pohodě. Ale stejně hodně napoví až sobotní klasická dvacítka, tam se může stát cokoliv. Ta hodně napoví o celkovém umístění," uvedl Bauer po pátečním klání v Dolomitech.

Koukala zase potěšil posun v celkovém hodnocení, v pátek měl prý formu. Trochu jej mrzelo, že nedosáhl na ještě lepší umístění. "Asi jsem měl na to, abych se dostal do A-finále, když jsem se tady dneska tak dlouho drbal. Ale sedmé místo je slušný výsledek," hodnotil Koukal.

Mezi ženami byla nejrychlejší Švédka Charlotte Kallaová a snížila náskok vedoucí ženy Tour de Ski Virpi Kuitunenové z Finska na pouhé dvě desetiny sekundy, což slibuje před víkendem velké drama. Kuitunenové, loňské vítězce, možná ale nahraje skutečnost, že je lepší klasička, což se jí bude v sobotu ve Val di Fiemme hodit.

Gjerdalen skončil na šestém místě

Gjerdalen v mužském klání vyhrál kvalifikaci a následně postoupil až do finále A, v němž dlouho vedl. Nakonec však pozici, která by mu zaručovala minutovou bonifikaci, neudržel a propadl se na šesté místo. Za to dostal k dobru 42 sekund. Závod vyhrál jeho krajan Petter Northug, který ve finále porazil Kazacha Nikolaje Čebotka a dalšího Nora Tora Arneho Hetlanda.

Northug ale na trati zažil velké drama. Po semifinále se do něj navážel domácí borec Di Centa, který Norovi vyčítal nešetrný manévr v nájezdu do druhého kola. V cíli se pak oba málem poprali. "Nic jsem neudělal, jen jsem si hlídal svoji dráhu. Ale lokty ke sprintu patří, já jsem třeba vytrénovaný od bráchy, s ním se pošťuchuju pořád," prohlásil Northug s úsměvem po finále.

Jakš v cíli klopýtl

Koukal s přehledem postoupil ze čtvrtfinále, které bylo konečnou pro jednadvacetiletého Jakše. "Jelo se mi dobře, škoda, že jsem špatně ve čtvrtfinále odstartoval a pak mi dalo zabrat, než jsem se dostal zpátky. V cíli jsem zase klopýtl a už jsem nechytil absolutní rychlost," řekl Jakš.

V semifinále se Koukal až do konce pral o druhé postupové místo, ale nakonec se ztrátou pouhých čtyř desetin sekundy skončil třetí. Na postup to nestačilo, účast ve finálové šestici si vedle dvou přímo postupujících díky lepším časům zajistili další dva běžci z prvního semifinále.

Lyžaře ze Žďáru nad Sázavou mrzelo, že v semifinále v druhém okruhu na kopci nebyl dost důrazný. "Nedokázal jsem se silově prosadit přes Northuga. Jednou mě přetlačil nahoře, pak před cílovou rovinkou, kde jsem se dostal do pomalejšího sněhu a propadl jsem se. Nebylo to od něj úplně fér," tvrdil Koukal.

Ten pak ovládl finále B, když nastoupil v posledním kopci a v cílové rovince pak finišoval nikým neatakován. "Aspoň že za sedmé místo přijdou nějaké body do hodnocení," dodal Koukal.

Výsledky - 6. etapa (sprint na 1200 m volnou technikou):
Muži: 1. Northug (Nor.) 2:33,8, 2. Čebotko (Kaz.), 3. Hetland (Nor.) oba -0,2, 4. Zorzi, 5. Piller Cottrer (oba It.) oba -0,3, 6. Gjerdalen (Nor.) -4,7, 7. Koukal, ...19. Jakš - vypadl ve čtvrtfinále, 42. Bauer, 62. Magál (všichni ČR) - oba vypadli v kvalifikaci.
Průběžné pořadí (po šesti z osmi etap): 1. Bauer 2:04:42,0, 2. Gjerdalen -1:17,1, 3. Piller Cottrer -1:45,2, 4. Hetland -2:00,4, 5. Northug -2:03,9, 6. Sommerfeldt (Něm.) -2:21,7, ...9. Jakš -2:33,1, 10. Koukal -2:33,3, 43. Magál -6:37,2.
Ženy: 1. Kallaová (Švéd.) 2:51,0, 2. Korostělevová (Rus.) -0,6, 3. Kowalczyková (Pol.), 4. Follisová (It.) obě -1,2, 5. Ročevová (Rus.) -3,9, 6. Jacobsenová (Nor.) -14,3, ...42. Hájková, 43. Erbenová, 46. Janečková (všechny ČR) - všechny vypadly v kvalifikaci.
Průběžné pořadí (po šesti z osmi etap): 1. Kuitunenová (Fin.) 1:34:41,3, 2. Kallaová -0,2, 3. Kowalczyková -23,7, 4. Ročevová -36,1, 5. Follisová -38,2, 6. Korostělevová -1:20,2, ...36. Janečková -8:13,4, 39. Erbenová -8:55,4, 40. Hájková -9:01,0.

Reklama