Hlavní obsah

Kuitunenová vyhrála klasickou desítku a upevnila si vedení v Tour

VAL DI FIEMME

Finská běžkyně na lyžích Virpi Kuitunenová vyhrála sobotní závod na 10 km klasicky ve Val di Fiemme a před nedělním finále si upevnila vedení v celkovém pořadí Tour de Ski. Obhájkyně loňského vítězství triumfovala s náskokem 4,5 sekundy před svou nejbližší pronásledovatelkou v hodnocení Tour Charlotte Kallaovou ze Švédska, navíc v průběhu závodu s hromadným startem vyhrála i dva bonusové sprinty.

Článek

Kuitunenová tak má díky tomu před nedělní poslední etapou se závěrečným výběhem do sjezdovky Alpe Cermis na Kallaovou už náskok 39,7 vteřiny. Přitom do sobotního klání vstupovala s náskokem pouhých dvou desetin, ale díky bonifikacím si výrazně polepšila a má výborné vyhlídky na úspěšnou obhajobu.

Nejlepší z českých běžkyň byla Helena Erbenová na 24. pozici se ztrátou minuty a čtyř vteřin na Kuitunenovou. Iva Janečková dokončila závod v hustém sněžení o osm příček za ní a Eliška Hájková skončila na 36. místě.

Björgenová už na startu nebyla

Na startu už chyběla druhá žena loňského ročníku Tour de Ski Marit Björgenová, která před posledními dvěma etapami odstoupila a odcestovala domů. Slavná Norka ještě po pražském sprintu vedla průběžné pořadí Tour, pak se však propadala až na 13. pozici, když si stěžovala na žaludeční problémy. Spolu s ní odjela kvůli nemoci také další Norka Vibeke Skofterudová, jíž patřilo v Tour 20. místo. Obě ženy tak po skončení Tour de Ski zcela jistě přijdou o své umístění na předních příčkách Světového poháru - Björgenová byla druhá, Skofterudová hned za ní.

Kuitunenová na tratích v Cavalese potvrdila, že při závodech klasickou technikou v současnosti těžko hledá konkurenci. Trojnásobná mistryně světa se v sobotu od začátku držela v čele a po dvou a půl kilometrech jí navíc nahrála skutečnost, že její největší konkurentka Kallaová ve sjezdu bez cizího zavinění upadla a propadla se až do druhé desítky.

Kallaová vynikajícím výkonem dotáhla ztrátu po pádu 

Dvacetiletá Švédka ale ukázala, že i na neoblíbené klasice umí bojovat a heroickým výkonem se dokázala vrátit do popředí. Na posledním mezičase před cílem na distanci 8,3 kilometru Kuitunenovou dokonce těsně předstihla. Favorizovaná Finka pak ale zabrala a rychle zase získala vedení. Drtivým nástupem pak v posledním stoupání dokázala odskočit a několikametrový náskok si dovezla až před fotobuňku, kde navíc sebrala i třetí patnáctivteřinovou bonifikaci.

"Závod nebyl tak rychlý, protože podmínky byly hodně náročné hlavně kvůli sněžení. Ale pomohly mi dobré lyže a udělala jsem nejvíc, co udělat šlo," řekla po závodě Kuitunenová. Její rivalka Kallaová litovala pádu v úvodu a přestože si pochvalovala, jak se dokázala do závodu vrátit, před nedělní poslední etapou je spíše skeptická. "Stíhací závody mám hodně ráda, ale ta ztráta téměř 40 vteřin je už dost velká. Každopádně by to ještě mohlo být zajímavé," podotkla Kallaová.

Výsledky - 7. etapa (15 km klasickou technikou):
1. Kuitunenová (Fin.) 32:48,1, 2. Kallaová (Švéd.) -4,5, 3. Nystadová (Něm.) -5,0, 4. Ročevová (Rus.) -5,1, 5. Zellerová -5,5, 6. Sachenbacherová (obě Něm.) -5,6, 7. Hanssonová (Švéd.) -5,7, 8. Muranenová (Fin.) -12,4, 9. Steiraová (Nor.) -13,0, 10. Follisová (It.) -13,2, ...24. Erbenová -1:04,1, 32. Janečková -1:24,4, 36. Hájková (všechny ČR) -1:59,4.
Průběžné pořadí Tour (po 7 z 8 etap):
1. Kuitunenová 2:06:44,4, 2. Kallaová -39,7, 3. Ročevová -1:26,2, 4. Follisová -1:36,4, 5. Kowalczyková (Pol.) -2:19,1, 6. Korostělevová (Rus.) -2:39,7, ...34. Janečková -10:22,8, 36. Erbenová -10:44,5, 39. Hájková -11:45,4.

Reklama