Hlavní obsah

Petrásek věří, že mu běžci za rok v Liberci splní trenérský sen

PRAHA

Nejen triumfální vítězství Lukáše Bauera, ale i výkony ostatních českých běžců na lyžích v seriálu Tour de Ski zahřály u srdce reprezentačního trenéra Miroslava Petráska. Díky jedenáctému, resp. dvanáctému místu Martinů Jakše a Koukala mělo Česko v prvním tuctu nejvíc zástupců hned za čtveřicí Norů.

Článek

„Podařilo se nám vybudovat dobře pracující tým počínaje servismany a maséry konče. Kluci mají výborné zázemí a na výkonech se to odráží,“ pochvaloval si Petrásek v pondělí po návratu z Itálie, kde v neděli Tour de Ski zakončila osmá etapa ve Val di Fiemme.

Vedle suverénního Bauerova vítězství Petráska upoutal především jednadvacetiletý Martin Jakš, který se po loňské promaroděné sezóně ukazuje ve výtečném světle. „Martin velice příjemně překvapil. Po loňských zdravotních problémech se dal dohromady a má všechny předpoklady, aby brzy dorostl do špičky. Vynikající výkony ale podával i Martin Koukal,“ ocenil reprezentační kouč. Jedinou vadou na kráse tak zůstalo onemocnění Dušana Kožíška a Jiřího Magála, kteří seriál nedokončili.

S nemocí se během vrcholu letošní sezóny potýkal i Petrásek, a to v momentě, kdy Mezinárodní lyžařská federace (FIS) změnila pravidla a odebrala Bauerovi nárok na dvě dílčí vítězství v seriálu. Na to vznětlivý Bauer reagoval po svém a začal balit. „Přišli za mnou zděšení závodníci, že Lukáš má sbaleno a chce odjet. Byl jsem nemocný, tak jsem natáhl roušku a šel to řešit. Lukáš byl naštěstí víc rozumný než sbalený,“ vzpomínal s úsměvem na horkou chvilku.

Při dvacítce zralý na kolaps 

Infarktový stav si Petrásek prožil také při předposledním dílu, který se stal mazací loterií. Bauerovi totiž po startu vůbec nejely lyže, propadl se až na poslední místo a musel dohánět velkou ztrátu. Mikrokontakt na skluznicích Bauerových fischerek se ale nakonec chytil, třicetiletý závodník se brzy propracoval do čelní skupiny a sedmým místem potvrdil své průběžné vedení.

„To byl vlastně jediný problém na Tour de Ski,“ podotkl Petrásek. „Bylo mi při tom hodně špatně. Hlavou se mi honily myšlenky, jak zařídit pro Lukáše výměnu lyží, ale nakonec všechno dobře dopadlo,“ dodal.

Čeští běžci po vítězství mužské štafety v závodě SP ve švýcarském Davosu i na Tour potvrdili, že se jako tým mezi špičkou neztratí. A Petrásek doufá, že dokáže výkonnost svých svěřenců přenést i do příští sezóny, v níž bude MS v klasickém lyžování hostit Liberec. „Pokud nás nelimituje zranění nebo nemoc, tak se dost pravidelně trefujeme vyladěním formy do velkých podniků. Nemyslím, že je škoda, že letos není MS ani olympiáda. Je to dobré východisko pro další roky,“ je přesvědčen.

A věří, že si v příštím roce splní svůj trenérský sen. „Kouč každého reprezentačního týmu sní o tom, že vyhraje nebo bude mít medaili ze štafety na světovém šampionátu či olympiádě,“ uzavřel.

Reklama

Související témata: