Hlavní obsah

Bauer drží náskok, i když mu zamítli protest

PRAHA

Jen málo v zámořských bitvách ubrali soupeři z náskoku Lukáše Bauera v čele Světového poháru běžců na lyžích. „Nečekal jsem, že by ho úplně vymazali,“ přiznává český lídr, který do kanadského Canmore kvůli nemoci nevyrazil. Zbylo mu parádních 209 bodů k dobru před druhým Němcem René Sommerfeldtem, ale nevnáší to do jeho slov zvlášť optimistický tón.

Článek

„Odhady, že teď už musím vyhrát, odmítám. Stejně jako při nedávné Tour, kdy mě už po půli pasovali na vítěze. Může přijít nemoc, trénink se může extrémně povést, ale i nepovést. A finále v Bormiu se jede jako hodně bodovaná etapová minisérie, není rozhodnuto,“ přemítá.

Ve Světovém poháru zbývá ještě 12 závodů. Před nimi nemůže počítat s body, které chtěl získat zpět po nesrovnalostech při Tour. Federace protest zatím smetla. „Tím to ale nekončí, bojujeme dál,“ tvrdí Bauer.

Z jeho pronásledovatelů v Kanadě výrazněji zabral jen soused z německé strany Krušných hor. „René málem udělal stovku, nakonec bral jen 80 bodů za druhé místo,“ připomíná úspěch soupeře Bauer. „Psali jsme si maily, gratuloval jsem mu s tím, že začínám mít strach. Reagoval, že to nemusím, protože hned dalším dílem v únoru v Estonsku je moje silná klasická patnáctka,“ říká Bauer.

Po nemoci se nebude riskovat

Sám v minulých dnech jen trénoval. Zprvu na Mísečkách. „Potřeboval jsem nabrat objem, aby bylo kde brát v pokračování zimy,“ líčí lyžař z Božího Daru.

V sezóně se nevyprofiloval nikdo s tak vyrovnanou výkonností, aby mu mohl konkurovat. „Největším překvapením ale pro mě nejsou soupeři, spíše já sám, forma mi vždy držela tak tři týdny, teď to bylo déle,“ připomíná.

O to více je zvědav na pokračování SP. Cukání v nohou měl už při domácím víkendovém závodě na Mísečkách. „Ale s trenérem Petráskem jsme se dohodli, že nebudu po nemoci riskovat,“ naznačuje, že pečlivě vybírá, co dělat v báječné sezóně, na jejímž konci může být i křišťálový glóbus pro nejlepšího. „Do Estonska vyrazím po měsíční závodní pauze. Chtěl bych, aby mě to zas nakoplo a pohádka pokračovala. Na celkový svěťák ale zatím nekoukám,“ tvrdí. „Až po Liberci budu počítat a přemýšlet, co dál,“ připomíná domácí díly SP v půli února.

Reklama