Hlavní obsah

Lyžařské SP v Liberci ohlídá vrtulník i speciální technika

LIBEREC

Policejní vrtulník, zásahová jednotka i speciální technika na odhalování ukradených aut bude nasazena v Liberci při Světových pohárech v klasickém lyžování, které se uskuteční od 8. do 17. února. O bezpečnost diváků i účastníků závodů se postarají nejen čeští, ale také polští a němečtí policisté. Novinářům to ve středu řekl náměstek ředitele severočeské policie František Hamerle.

Článek

"Zahraniční policisté mohou na rozdíl od našich příslušníků používat zbraně pouze při nutné obraně, ale jinak jsou jejich pravomoci dostatečné. Počítáme s nimi ve chvílích, kdyby se diváci z Polska a Německa dopouštěli trestných činů, výtržností nebo dopravních přestupků," uvedl Hamerle.

Podle Hamerleho mají němečtí a hlavně polští občané větší respekt před policisty ze svých zemí než před jejich českými kolegy. Světové poháry v Liberci ohlídá zhruba 150 policistů. Téměř polovina z nich se zaměří na dopravu, kromě pořádkové policie přijedou také kriminalisté, specializovaní na kapesní krádeže. Na některých velkých parkovištích využije policie nový kamerový systém.

"Loni jsme získávali zkušenosti od našich kolegů při Světových pohárech v Německu a v Norsku a přijmeme srovnatelná opatření. Policistům zdůrazňujeme, ať se k návštěvníkům závodů chovají co nejvíce přátelsky," podotkl Hamerle. Nasazení 150 policistů vyjde denně zhruba na 150 000 korun. Každý den odslouží kolem 14 hodin.

Největší problémy patrně v dopravě

Největší problémy předpokládá Hamerle v dopravě a obává se, aby situaci nezkomplikovaly přívaly sněhu. Dopravní nehody chtějí policisté vyřešit rychle a nasadí na ně tři výjezdové skupiny. Obvykle v Liberci pracuje jedna.

Policisté odhadují, že Světové poháry přilákají denně až 20 000 diváků. Doporučují jim, ať nenechávají v automobilech žádné věci. Pokud u sebe nosí fotoaparáty, kamery nebo peněženky, neměli by je dávat do batohů na zádech nebo do otevřených kapes, kam se zloději snadno dostanou.

Světové poháry v klasickém lyžování budou generální zkouškou na mistrovství světa 2009. Při MS bude v Liberci a okolí 800 policistů. "Potřebujeme, aby město a sportoviště poznali již při Světových pohárech všichni velitelé," prohlásil liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák.

Prvním Světovým pohárem budou v Liberci 8. a 9. února skoky na lyžích, od 15. do 17. února budou závodit sdruženáři a od 16. do 17. února běžci a běžkyně. Na můstcích na Ještědu a na okruzích ve Vesci se uskuteční celkem devět závodů Světového poháru.

Reklama

Související témata: