Hlavní obsah

Liberci začali vozit sníh na běžecké tratě pro SP

LIBEREC

Navzdory ochlazení se ani v noci na pátek nerozjel zasněžovací systém v Liberci - Vesci, kde mají již za týden začít závody Světového poháru v běhu na lyžích a severské kombinaci. Pořadatelé tam ale odpoledne začali navážet nákladními auty sníh z Jizerských hor. ČTK to řekl správce veseckého areálu Martin Cífka.

Článek

"Do Vesce přijelo 40 vozů. Na každém bylo deset až dvanáct metrů krychlových sněhu. Brali jsme ho z Jizerských hor od osady Jizerka a z okolí přehrady Souš. Sníh odtamtud je starý a tvrdý a na okruhu se musí upravit," dodal Cífka. Pořadatelé sníh rozhrnují na asfaltový okruh. Asi třistametrový úsek plánované trati vede po hlíně. Technici ji pokryjí geotextilií a teprve na ni přijde sníh.

V příštích dnech začnou auta dopravovat sníh do Vesce také z Bedřichova. Aby pořadatelé stihli pro SP nachystat alespoň 2,5 kilometru dlouhý okruh, musí do Vesce dojet kolem 400 aut denně. Počítá se i s vozy, na něž se vejde až 25 metrů krychlových sněhu.

V noci na sobotu se má ochladit

Zasněžovací zařízení ve Vesci patří k nejmodernějším na světě, ale k výrobě technického sněhu potřebuje teplotu alespoň minus dva stupně a nízkou vlhkost vzduchu. Sněžná děla kolem holých tratí nemohla v noci na pátek pracovat, protože teplota se pohybovala kolem minus jednoho stupně Celsia. Pouze v 07:30 klesla na minus 2,5 stupně, po východu slunce však teplota začala znovu stoupat.

"Zůstal jsem v areálu celou noc, ale ani v jedné chvíli nebyly podmínky pro spuštění sněžných děl. V noci na sobotu předpovídají meteorologové větší mrazy, v 01:00 se teplota sníží pravděpodobně na minus tři stupně a zasněžovací systém pak spustíme," uvedl Cífka.

Ve Vesci stálo na začátku týdne 20 sněžných děl a jedna sněžná tyč. Během pátku se jejich počet zvýšil na 25 děl a tři tyče. SP začínají ve Vesci 15 února.

Reklama

Související témata: