Hlavní obsah

Bauer: Za rok chci z Liberce medaili

LIBEREC

Hodně sil nechal Lukáš Bauer na trati sobotního závodu Světového poháru v Liberci, na vítězství na domácí půdě ale nakonec nedosáhl. Lídr seriálu se musel sklonit před Francouzem Gaillardem, který si doběhl pro první vítězství ve SP v kariéře. "Částečně těžil z toho, že startoval úplně na začátku, ale vyhrál proto, že byl prostě nejlepší," prohlásil český závodník po závodu.

Článek

Závodníci sice v sobotu neujeli ani 12 kilometrů, Bauer ale nechal na trati hodně sil. „Potvrdil se můj předpoklad, že kombinace profilu tratě a pomalého sněhu udělá své. Na trati jsem se trápil, ale s vědomím toho, že jedu na bednu, se to dalo přežít. Škoda, že jsem nemohl během závodu s někým spolupracovat, zase se za mnou všichni vezli,“ povzdechl si suverénní lídr Světového poháru.

Závodník z Božího daru vystoupil na stupně vítězů ve Světovém poháru posedmnácté v kariéře, k šestému druhému místu mu pomohly lyže, s nimiž absolvoval loni na MS v Sapporu skiatlon. „Další závod na nich už ale nepojedu. Sníh byl plný nečistot a lyže dost trpěly. Sice jsem na skluznici nenašel žádný větší škrábanec, na velké závodění už to ale nebude,“ prohlásil Bauer.“ Organizátoři ale udělali maximum, do poslední chvíle chodili po trati lidi a sbírali kamínky,“ dodala současná jednička českého běhu na lyžích.

Na nejlepšího běžce letošní sezóny se do areálu ve Vesci přišly podívat přes čtyři tisíce diváků, kteří dokázali vytvořit příjemnou závodní atmosféru. „Domácí závody jsou o řád jinde než venku, skvělí diváci, mohou přijít i příbuzní a kamarádi. Rozjíždění jsem raději absolvoval s walkmanem, nechtěl jsem se dopředu nechat od diváků vybláznit,“ uvedl Bauer.

Lyže jely dobře jen jedno kolo

Ani divácká podpora jej ale nakonec k nedotlačila k prvnímu místu, na Francouze Gaillarda ztratil v cíli dvanáct sekund. „V prvním kole mi jely famózně lyže, pak se ale začaly vlivem nečistot zpomalovat. Gaillard částečně těžil z toho, že startoval úplně na začátku, ale vyhrál proto, že byl prostě nejlepší,“ ocenil český závodník kvality soupeře, který si v Liberci doběhl pro vůbec první vítězství v kariéře.

Bauer má nyní velmi blízko k premiérovému vítězství ve Světovém poháru. Za druhé místo přidal na své konto dalších osmdesát bodů a zvýšil svůj náskok na Reného Sommerfeldta z Německa na 353 bodů. Třetí muž průběžného pořadí, Nor Tor Arne Hetland v Liberci nestartoval, další Němec Axel Teichmann se do bodované třicítky nevešel. Bauer ale odmítá, že by zbytek sezóny „odchodil“. „Na jednu stranu je pravda, že mi stačí i menší bodový příděl. Já jdu ale do každého závodu s vědomím toho, že chci odvést maximum. A proč nevyhrávat, že?“ líčil se smíchem.

Další závod jej čeká už v neděli, kdy je na programu týmový sprint. „Čeká mě ještě lékařská prohlídka, uvidíme, jak na mrazivý vzduch zareagovaly průdušky. Ale pokud bude vše v pořádku, tak rozhodně nechci na startu chybět,“ má jasno. Kromě myšlenek na zisk křišťálového glóbu už Bauer myslí i na světový šampionát, který se v Liberci bude konat příští rok. „Chtěl bych tady bojovat o medaili,“ věří v úspěšný návrat do Vesce.

Reklama