Hlavní obsah

Bauer má jisté celkové vítězství v SP v běhu na lyžích

DRAMMEN

Lukáš Bauer je historicky prvním českým běžcem na lyžích, který vyhrál Světový pohár. Definitivně o tom rozhodla skutečnost, že se do středečního sprintu klasickou technikou v norském Drammenu nepřihlásil jediný Bauerův konkurent v boji o celkové vítězství René Sommerfeldt z Německa, a českého lyžaře tak už ve zbývajících pěti závodech nemůže nikdo předstihnout.

Článek

Stříbrný olympijský medailista Bauer měl po celou sezónu fantastickou formu, vyhrál celkem šest závodů Světového poháru včetně náročné a ceněné Tour de Ski. Spory během tohoto seriálu na přelomu roku nad výkladem pravidel tak mohou být zapomenuty. Bauer byl devětkrát na stupních vítězů, v individuálním závodu skončil nejhůř čtvrtý, v týmovém sprintu byl v Liberci sedmý a ve štafetě na začátku sezóny v Beitostölenu devátý.

Do žlutého dresu pro lídra průběžného pořadí SP se Bauer poprvé oblékl po vítězství v Kuusamu, ale v Davosu po dalším závodu vedení ztratil. Získal ho zpět při Tour de Ski a od té doby ho už nepustil. "Od Tour de Ski jdu tvrdě za celkovým vítězstvím," nechal se slyšet. Aktuálně má v SP náskok 428 bodů před Sommerfeldtem, ve hře je ještě 500 bodů. Němec však ve středu žádné body nezíská.

"Celou zimu dokazuji, že jezdím dobře, já to beru tak, že moje snaha je úspěšná," uvedl Bauer v narážce na to, že se nestal celkovým vítězem Světového poháru při závodu, ale v křesle hotelového pokoje. "Chci vyhrávat pořád," ujistil, že zbývající závody nevypustí. Příští týden pojede padesátku na slavném Holmenkollenu v Oslu, pak ho čekají tři závody při finále SP v Bormiu.

Petrásek: Bauer prožívá sezónu snů

"Prožívá sezónu snů," prohlásil pro ČTK jeho kouč Miroslav Petrásek. Jinak to prý podle jeho slov hodnotit nelze. "Od začátku do konce sezóny jezdil skvěle, takže v týmu je obrovská spokojenost," řekl Petrásek a ujistil, že do Bormia na finále SP se chystá oslava.

Český lyžař ví, že za svůj úspěch vděčí také svému týmu. "Hlavně je to dáreček servisnímu týmu, bez kterého bych neměl šanci. A dáreček rodině a každému, kdo mi fandí," řekl na svých oficiálních stránkách.

Bauerovu nadvládu na cestě za triumfem podtrhuje skutečnost, že už nyní překonal bodové maximum loňského vítěze SP Tobiase Angerera z Německa. Na svém kontě má 1196 bodů, zatímco dosud měl nejvíce 429 v roce 2003, kdy byl celkově pátý. Dosud stál ve Světovém poháru šestnáctkrát na stupních vítězů, osmkrát na tom nejvyšším. Letos vyhrál šestkrát, o jedno první místo víc v jedné sezóně měl jen legendární Nor Björn Dählie.

V aktuální sezóně, v níž si vyjezdil na odměnách více než 250 000 švýcarských franků (asi čtyři milióny korun), může mít na konci největší náskok v historii; loni Angerer vyhrál o rekordních 551 bodů. Každopádně se Bauer zařadil vedle skikrosaře Tomáše Krause a skokana na lyžích Jakuba Jandy mezi jediné české vítěze lyžařského SP.

Reklama