Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr byl třetí v závodě SP v Chanty Mansijsku

CHANTY MANSIJSK

Michal Šlesingr obsadil třetí místo v nedělním závodě Světového poháru biatlonistů na 15 kilometrů s hromadným startem v Chanty Mansijsku. Na sklonku soutěžního roku se tím dvojnásobný medailista z loňského mistrovství světa postaral o nejlepší český výsledek v této sezóně.

Článek

Na Sibiři byli v neděli lepší pouze Polák Tomasz Sikora, který nedávno v Novém Městě na Moravě získal svůj šestý titul mistra Evropy, a ve fotofiniši Němec Daniel Graf. Šlesingrovým maximem v této sezóně bylo dosud páté a šesté místo na mistrovství světa v Östersundu, ve čtvrtek vybojoval v Chanty Mansijsku nečekanou čtvrtou pozici ve sprintu Ondřej Moravec.

"Načasování formy se nám nepovedlo úplně optimálně vzhledem k mistrovství světa, protože takhle jsem měl běhat před měsícem na světovém šampionátu," řekl Šlesingr po závodě spolupracovníkovi ČTK. "Na druhou stranu, když si vzpomenu na tehdejší trápení s lyžemi a svalovou únavu, která pak na mě dolehla, připadám si teď skoro jako v ráji." Navíc tratě v Chanty-Mansijsku mu sedí. "Jsou kopcovité, široké a stopa je tvrdá. Tak to mám rád," dodal.

Björndalen už má celkové prvenství ve SP v kapse

Šesté místo stačilo Noru Olemu Einaru Björndalenovi k celkovému prvenství v SP. Fenomenální Seveřan získal křišťálový globus už popáté v kariéře a dalším celkovým prvenstvím vyrovnal počet svých olympijských triumfů.

Šlesingr svedl v cílové rovině dramatický boj s německým soupeřem, s kterým na trati dosáhl totožné bilance dvou chyb při střelbě, po jedné na obou stanovištích vestoje. I tak dnes oba patřili k nejlepším střelcům, bezchybný totiž nebyl nikdo z 30 účastníků a lepší než oni byli jen tři soupeři včetně vítězného Sikory. Ten proběhl cílem s patnáctisekundovým náskokem.

Medailovou pozici uhájil Šlesingr těsně před finišujícím Rusem Ivanem Čerezovem, který minul už čtyři terče stejně jako Björndalen. "Soustředili jsem se s Grafem tolik na vlastní souboj a vzájemné taktizování, že jsme nevnímali, co se děje za námi. Najednou na obrátce koukáme, že nám jsou v patách Čerezov, Kruglov a Björndalen," popsal český biatlonista dramatický závěr, v němž vydoloval zbytky sil. "S Grafem to bylo o fous, prý snad jen pár centimetrů," uvedl k malému rozdílu, který ho připravil o 2500 eur na prémiích. "Ale jsem rád, že jsem ustál nápor Čerezova. Bedna je přece jenom bedna," dodal.

Björndalen má před zbývajícími třemi závody náskok 169 bodů před Dmitrijem Jarošenkem z Ruska, který byl dnes devátý, a ve hře už je maximálně 150 bodů.

Chanty Mansijsk - 15 km s hromadným startem:
1. Sikora (Pol.) 41:20,8 (1 trestný okruh), 2. Graf (Něm.) -15,1 (2), 3. Šlesingr (ČR) -15,1 (2), 4. Čerezov -16,0 (4), 5. Kruglov (oba Rus.) -20,8 (3), 6. Björndalen (Nor.) -23,9 (4), 7. Defrasne (Fr.) -35,0 (1), 8. Birnbacher (Něm.) -39,1 (4), 9. Jarošenko (Rus.) -40,1 (3), 10. Wolf (Něm.) -43,7 (1).
Pořadí SP (po 23 z 26 závodů):
1. Björndalen 851, 2. Jarošenko 682, 3. Svendsen (Nor.) 594, 4. Ferry (Švéd.) 553, 5. Čudov (Rus.) 541, 6. Greis (Něm.) 498, ...20. Šlesingr 266, 32. Vítek 130, 50. Moravec 54, 52. Soukup 50, 63. Holubec 33, 73. Dostál (všichni ČR) 15.

Reklama