Hlavní obsah

Jakš se v Bormiu poprvé probil na stupně, Bauer byl v prologu desátý

BORMIO

Český běžec na lyžích Martin Jakš v Bormiu dosáhl životního úspěchu. V pátečním prologu finále Světového poháru obsadil na trati 3,3 km třetí místo a poprvé v kariéře se dostal na stupně vítězů. Již jistý vítěz seriálu Lukáš Bauer obsadil desátou pozici, z vítězství se radoval domácí Pietro Piller Cottrer.

Článek

Jakš vyrazil na trať jako 58. závodník a s časem 8:33,5 minuty dlouho držel první místo. V závěru ho však nejprve překonal Tord Asle Gjerdalen, norského lyžaře pak ještě o jednu desetinu vteřiny z prvního místa sesadil Piller Cottrer.

Dosavadním nejlepším výsledkem jednadvacetiletého Jakše v SP byla jedenáctá příčka v závodě na 15 kilometrů minulý měsíc v estonském Otepää, do první desítky mezi elitou ale pronikl v individuálním závodě už při letošním ročníku Tour de Ski, když doběhl šestý ve stíhačce na 15 kilometrů volně v Novém Městě na Moravě. Letošní mistr světa do 23 let byl také členem štafety, která loni v prosinci triumfovala v závodě SP v Davosu.

Úspěšný vstup našich běžců do finále letošní sezóny podtrhl devátý Martin Koukal, který byl v cíli o sekundu rychleji než Bauer. Poslední z českého kvarteta Dušan Kožíšek obsadil 25. pozici.

Na víkend si ambice nedělá

Na stupních vítězů si Jakš mohl ochutnat ze sklenice šampaňského. "Chutnalo stejně, ale ty pocity u toho byly o dost jiné," povídal po vyhlášení novinářům. Možná jen ve snu čekal, že by mohl být na stupních vítězů, vždy spíš věřil realisticky v desítku. "Stupně jsou sen, super," hlesl. "Dneska jsem byl asi pro soupeře překvapení," připustil.

V třídílném závodu v Santa Caterině, menší obdobě Tour de Ski, žádné ambice nemá, prý už má letos splněno. "Spíš můžu získat, tohle bylo v letošní sezóně už navíc," prohlásil. Dlouhý závod na 20 km v sobotu prý zamotá pořadím, i kvůli špatným podmínkám na trati v hlubokém a rozbředlém sněhu. "Tam se může hodně ztratit i získat, ale v neděli bude kontaktní závod, to mi sedí, tak snad tuhle formu zužitkuju," věřil.

Bauera odrovnal těžký sníh

Bauer, již jistý vítěz SP, vypadal v cíli naštvaně. Nebylo to ale vztekem na desáté místo, jen nemohl najít věci na převlečení. Zpočátku se mu jelo dobře, kilometr před cílem ještě jel na stupně vítězů, ale hluboká, těžká a mokrá trať mu vzala v závěru síly. "Ten konec, co se zdá, že to je pohoda po louce, byl strašný, sotva jsem se doplazil do cíle," uvedl.

Bauer neplánuje, že by v sobotu při dvacetikilometrovém závodu ujel ostatním tak, jak už několikrát v jeho celé životní sezóně. "Uvidíme, rozhodně pojedu rychle," ujistil. Ani si ale nebude moci závody kvůli náročným podmínkám užít. "To se opravdu moc nedá, zítra a v neděli to bude opravdu velká šílenost," prohlásil. Vpředvečer závodu si dal tradičně grog, došlo však i na druhý šálek. "Možná to ale na ty podmínky tady bylo málo," dodal s úsměvem.

Erbenová bodovala 

Prolog žen vyhrála Němka Claudia Nystadová. Trať dlouhou 2,5 kilometru zvládla o 5,6 sekundy rychleji než druhá Norka Astrid Jacobsenová. Třetí skončila Finka Riitta-Liisa Roponenová, na pětadvacáté příčce bodovala česká reprezentantka Helena Erbenová.

Jacobsenová si druhým místem udržela teoretickou naději na vítězství v celkovém pořadí Světového poháru. O svém triumfu mohla rozhodnout Virpi Kuitunenová z Finska, ale skončila až čtvrtá. Před Jacobsenovou tak má náskok menší než 200 bodů, které dostane vítězka nedělní stíhačky. Podobně jako při Tour de Ski je podmínkou pro zápis bodů dokončení celého finále.

Finále SP v běhu na lyžích - Bormio (It.)
Muži - prolog 3,3 km volně
1. Piller Cottrer (It.) 8:31,7, 2. Gjerdalen (Nor.) +0,1, 3. Jakš (ČR) +1,8, 4. Cologna (Švýc.) +2,5, 5. Di Centa (It.) +3,4, 6. Södergren (Švéd.) +3,9, 7. Vittoz (Fr.) +4,6, 8. Northug (Nor.) +6,0, 9. Koukal +8,0, 10. Bauer +8,0, ...25. Kožíšek +20,3 (všichni ČR).
Ženy - prolog 2,5 km volně
1. Nystadová (Něm.) 7:46,4, 2. Jacobsenová (Nor.) +5,6, 3. Roponenová +9,3, 4. Kuitunenová (obě Fin.) +13,4, 5. Majdičová (Slovin.) +14,2, 6. Böhlerová (Něm.) +16,2, 7. Ševčenková (Ukr.) +18,3, 8. Follisová (It.) +18,9, 9. Mischolová (Švýc.) +20,4, 10. Saarinenová (Fin.) +23,9, ...25. Erbenová (ČR) +34,1.

Reklama

Související témata: