Hlavní obsah

Bauer se rozloučil se sezónou druhým místem

BORMIO/PRAHA

Sezóna snů Lukáše Bauera se uzavřela v duchu celého letošního ročníku Světového poháru. Český běžec na lyžích si doběhl v posledním podniku roku v italském Bormiu pro druhé místo v závodu na 15 km volně, které si v podstatě zajistil už při sobotní klasické dvacítce s hromadným startem. Finálovou minitour vyhrál Francouz Vincent Vittoz, který po sobotním vítězství projel stejně jako Bauer cílem s luxusním náskokem.

Článek

Bauer vyrážel do finálového závodu letošní sezóny jako druhý se ztrátou 58 sekund na Vittoze, který famózním způsobem vyhrál sobotní klasickou dvacítku s hromadným startem a díky časovým bonifikacím zbytku startovního pole výrazně poodskočil. O téměř další minutu později se vydal na obtížnou trať s hlubokým sněhem za českým reprezentantem průběžně třetí Nor Gjerdalen.

Martin Jakš startoval z 15. místa se ztrátou necelých čtyř minut, Martin Koukal vyrážel na trať jako osmadvacátý s pětiminutovým mankem na Vittoze a poslední z českého kvarteta Dušan Kožíšek vyrazil do závodu z 30. pozice se ztrátou 5:24 minuty.

Gjerdalen ataku neodolal

Náročné podmínky pětikilometrovém okruhu v Bormiu ještě ztížil čerstvý sníh, který se v úvodu mužského závodu na okruh vysypal, o pořadí na prvních dvou místech nebylo ale v průběhu závodu pochyb. Vittoz bez problémů udržoval svůj náskok v čele, stejně jako Bauer bruslil osamoceně na stříbrné pozici.

Zajímavé věci se proti tomu děly za českým reprezentantem. Gjerdalen neudržel náskok před smečkou pronásledovatelů, v které začal udávat tempo Ital Pietro Piller Cottrer, za nímž se vezl krajan Giorgio Di Centa, Nor Petter Northug a Fin Sami Jauhojärvi. Gjerdalen se čtyřčlenného vláčku ještě zuby nehty držel na posledním mezičase, pak ale odpadl. O bronzový stupínek se nakonec strhl dramatický boj italsko-finský boj, z nějž nakonec vyšel na cílové čáře vítězně šestatřicetiletý veterán Di Centa.

Jakš se nakonec porval se Slovákem Bajčičákem o šestnáctou příčku, ve finiši ale svému soupeři těsně podlehl. Sprinterský specialista Kožíšek potvrdil povedené vystoupení v Bormiu 27. místem, Koukal si v jedné ze skupinek dosprintoval pro 34. místo.

Naděje na dojetí Vittoze žila jen do poloviny závodu

"Ještě na začátku druhého kola jsem si říkal, že by se to dalo dojet a doufal jsem, že něco stáhnu, ale za chvíli mi bylo jasné, že to je bez šance," řekl v cíli novinářům Bauer. Stejně jako Vittoz měl obrovskou nevýhodu, že ostatním projížděl zasněženou trať. "Hodně jsem se vytrápil a jsem hrozně rád za druhé místo," uvedl.

Dnešní závod mohl Bauer pojmout jako čestné trojkolečko, ale chtěl bojovat až do konce. "Mohl jsem si to užívat, ale to není můj styl," řekl. Bojoval, i když věděl, že nevyhraje. Poslední okruh už si užil a v cíli mohl odšpuntovat připravené šampaňské. "Když jsem viděl, že nemám šanci, tak jsem to jen dojel," řekl Bauer, který letos získal na odměnách 312 250 švýcarských franků, tedy necelých pět miliónů korun.

"Sezóna snů je za námi, oslavy mohou začít," prohlásil po doběhu rozzářený Bauer. Při slavnostním ceremoniálu pak konečně mohl potěžkat Křišťálový glóbus pro nejlepšího běžce na lyžích letošní sezóny. Mimo to závodník z Božího Daru získal malý glóbus za vítězství v distančních závodech.

Svou nejlepší sezónu ve Světovém poháru zakončil Bauer ziskem 1462 bodů a druhého v pořadí René Sommerfeldta z Německa porazil o 633 bodů. Překonal tak rekord Němce Tobiase Angerera, který loni zvítězil v seriálu dosud největším rozdílem v historii - o 551 bodů. Český běžec zároveň vyrovnal rekordní bilanci norského idolu legendy Björna Dählieho, když oba za sezónu vyhráli sedm závodů.

Finále SP v běhu na lyžích - Bormio (It.)
Muži - stíhací závod, 15 km volně
1. Vittoz (Fr.) 40:19,5, 2. Bauer (ČR) -1:10,2, 3. Di Centa -1:58,5, 4. Piller Cottrer (oba It.) -1:58,9, 5. Jauhojärvi (Fin.) -1:59,0, 6. Northug -2:19,9, 7. Gjerdalen (oba Nor.) -2:32,2, 8. Clara (It.) -2:44,6, 9. Filbrich (Něm.) -2:53,7, 10. Nousiainen (Fin.) -3:21,7, ...17. Jakš -4:25,9, 27. Kožíšek -5:11,4, 34. Koukal (všichni ČR) -5:54,0.
Konečné pořadí SP (po 31 závodech): 1. Bauer 1462, 2. Sommerfeldt (Něm.) 829, 3. Piller Cottrer 783, 4. Gjerdalen 692, 5. Di Centa 692, 3. Hetland (Nor.) 656, ...23. Jakš 309, 33. Koukal 230, 60. Kožíšek 106, 85. Šperl 41, 93. Magál 29, 140. Razým (všichni ČR) 8.

Reklama

Související témata: