Hlavní obsah

Lukáš začal jezdit hlavou, oceňuje na Bauerovi trenér Petrásek

PRAHA

Lepší sezónu zřejmě ještě neprožil. Trenér mužské reprezentace běžců na lyžích Miroslav Petrásek dovedl Lukáše Bauera k suverénnímu triumfu ve Světovém poháru, ve výborném světle se ale ukázali i další členové národního výběru. „V pořadí národů nám patří druhé místo, to je před šampionátem v Liberci nadějné,“ vyprávěl Petrásek spokojeně po návratu z italského Bormia.

Článek

Petrásek se svými trenérskými kolegy poupravil před letošní sezónou přípravu, fantastické výkony svých svěřenců ale dopředu nehádal. „Loni jsme měli fantastické léto, kluci si trhali rekordy, byla výborná nálada. Zima pak začala dobře, ale pak se to začalo vytrácet a na MS v Sapporu to nebylo ono. Před letošní sezónou jsme si proto řekli, že budeme závodit v létě míň, trochu jsme zvedli objemy a sezóna dopadla úplně fantasticky. Že ale bude Lukáš takhle kralovat a že se nám bude dařit i ve štafetách, to jsem očekávat nemohl,“ líčil se šťastným úsměvem na úterní tiskové konferenci v Praze.

Bauer prožil pod Petráskovým vedením sezónu snů, v níž vyhrál co se dalo. Kde byl hlavní rozdíl proti minulým létům? „Přijde mi, že začal víc jezdit hlavou. Lépe komunikujeme, dokáže udržet víc chladnou hlavu i při hromadných startech. Dřív se cpal pořád dopředu a tahal pole za sebou. Teď už si jede víc o umístění, počká si na správný okamžik. Jeho závodění se malinko změnilo v jeho prospěch. Nejdůležitější ale bylo, že zůstal po většinu sezóny zdravý,“ podotkl na adresu svého nejúspěšnějšího svěřence.

Černá budoucnost?

Právě zdraví je u běžců alfou a omegou stabilní výkonnosti. „V tomto ohledu je třeba poděkovat doktoru Koldovskému a jeho týmu masérů a fyzioterapeutů, který dělá maximum proto, aby zdraví závodníků vydrželo,“ vzkázal Petrásek na dálku lékařské sekci týmu.

A nezapomněl ani na své trenérské kolegy. „Chtěl bych vyzvednout práci Vency Korunky, bez jehož pomoci by nic nevypadalo tak, jak vypadá. Já se vnitřně starám o pět kluků, Venca o čtyři a Honza Baranyk má v péči Martina Koukala,“ popsal vnitřní strukturu reprezentační skupiny, jež čítá deset závodníků, kteří se z devadesáti procent připravují společně.

I přes současné úspěchy je ale Petrásek mírně skeptický vůči vzdálenější budoucnosti. „Nejde o počet, ale o kvalitu. Co se ale týče podhoubí mužského běhu na lyžích, tak tam vidím určitý problém. Mistrovství světa juniorů nedopadlo tak jako v minulých letech a momentálně cítím generační problém. Uvidíme, jak se budou další závodníci vyvíjet. Momentálně tam ale mnoho nadějí nevidím,“ podotkl.

V nejbližších letech se ale mužské běžecké lyžování zřejmě ústupu ze slávy ještě bát nemusí. „Na to, jak jsme malá země je deset závodníků ve skupině docela dost,“ pochvaluje si současný stav Petrásek a přiznává, že už začíná spřádat plány na příští sezónu, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Liberci. „Hlavní bude udržet tým. A samozřejmě zdraví kluků,“ uzavřel.

Reklama

Související témata: