Hlavní obsah

Češi vybírají maskota MS v Liberci, hlasuje se do konce dubna

PRAHA

Tradiční český lev, roztomilá veverka nebo dominanta Liberce v podobě televizního vysílače na Ještědu. Maskot mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude Liberec hostit v únoru příštího roku, dostane konečnou podobu podle jednoho z těchto tří motivů. Který to bude? O tom rozhodnou sami příznivci lyžování v hlasování na internetových stránkách šampionátu.

Článek

Skici s jednotlivými motivy představila na středeční tiskové konferenci v Praze prezidentka organizačního výboru šampionátu Kateřina Neumannová. "Chtěli jsme, aby maskot vyobrazoval motivy typické pro Liberec nebo Českou republiku," vysvětlila bývalá jednička českého běhu na lyžích. Sama Neumannová upřednostňuje maskota jako plyšovou hračku a zvolila by lva jako symbol České republiky.

Autorkou návrhů maskota šampionátu je výtvarnice Darina Poláková, podle mluvčího organizačního výboru Zdeňka Soudného však bude výsledná podoba symbolického reprezentanta mistrovství ještě dopracována. „Návrhy, které byly představeny, znázorňují motivy, které budou předlohou samotného maskota,“ vysvětlil Soudný pro Sport.cz.

Hlasování běží na stránkách www.liberec2009.cz, kde veřejnost může do 30. dubna vybírat nejen podobu maskota, ale současně navrhnout i jeho jméno. Prostřednictvím internetu bude veřejnost vybírat i maskota českého týmu.

Organizační výbor představí maskota a jeho jméno společně s oficiální znělkou šampionátu na kongresu Mezinárodní lyžařské federace FIS na konci května v Jihoafrické republice. Zástupci FIS mají s Neumannovou a jejím týmem schůzku příští týden.

Reklama

Související témata: