Hlavní obsah

Jágr team bavil Moskvu hokejem

MOSKVA

O perfektní propagaci hokeje se zasloužil v Moskvě Jágr team, když v neděli večer bavil téměř šest tisíc diváků v hale CSKA a umožnil životní zážitek hráčům výběru osobností města, kteří se zřejmě ještě vnoučatům budou chlubit, že nastoupili proti českým hvězdám NHL.

Foto: koláž Novinky s použitím jagrteam.cz

Jágr Team

Článek

Na česká hokejová esa, doplněná řadou mladíků působících rovněž v zámoří, se diváci moc těšili a ti nejtrpělivější seděli v hledišti už dvě hodiny před začátkem exhibice. Čeští hráči s výjimkou Jágra, který pobývá v ruské metropoli už od sobotního odpoledne, byli ale v té chvíli ještě na moskevském letišti. A nebýt policejního doprovodu na cestě ze Šeremeťjeva, asi by beznadějně uvízli v dopravní zácpě.

Jmenovky v azbuce

David Výborný se už v autobuse zajímal, kdo to vlastně proti nim na ledě bude stát, a když se od trenéra Mariana Jelínka dozvěděl, že výběr osobností Moskvy sestavil magistrát z úředníků a několika bývalých hráčů, takže někteří hokej umějí víc a jiní méně, jen s úsměvem reagoval: "To my jsme na tom stejně."

Jenže skromnost stranou, černý dres Jágr teamu včera oblékli čtyři olympijští vítězové a tři světoví šampióni. Sympatie publika si naši získali navíc i jmenovkami v azbuce. "Nakonec to bylo příjemné zpestření letních tréninků," prohlásil útočník Columbusu Výborný.

Na ledě se čeští hráči k snaživým hráčům soupeře, pro něž bylo většinou životní událostí potkat na ledě hvězdy NHL, chovali galantně. Obecenstvo nadšeně kvitovalo každou akci domácího týmu, ale sportovně ocenilo i kvality Jágr teamu, jehož kapitán nastoupil v duchu starých tradic s Pittsburghu na křídle u Hrdiny se Strakou.

Brankář dělal radost

Hokejisté Jágr teamu se o góly spravedlivě dělili. Ze třinácti hráčů v poli se nepodařilo skórovat jen bostonskému Humlovi a Hrdinovi z Phoenixu. "Ani jsem si to neuvědomil, že jsem se právě já netrefil, ale o góly přece až tak nešlo. Jsem v Rusku poprvé v životě a musím říci, že jsem příjemně překvapen, jak se o nás starají," vyprávěl Ivan Huml.

V nezáviděníhodné pozici byl brankář Milan Hnilička, jemuž bylo jasné, že nějakou šanci moskevských osobností musí pustit za záda, aby neotrávil natěšené diváky, ale jako poražený z ledu nechtěl odcházet. "Naštěstí kluci moc nebránili, takže těch šancí měli domácí dost a za určitého mého přispění z toho byly i nějaké góly. Chtěl jsem jim prostě udělat radost," pousmál se gólman Atlanty.

Hned po zápase předal Jágr team šek na 25 tisíc dolarů jako podporu projetu Škol v přírodě. "Sportovci musejí pomáhat dětem. Je to jejich povinnost," řekl kapitán mužstva. Na ledě pak probíhalo spontánní fotografování ruských hokejových amatérů s hvězdami NHL a Jágr si před šatnou nasadil čepici ruského důstojníka, v níž pak mluvil do ruské televize o tom, jak má Moskvu rád.

Osobnosti Moskvy-Jágr team 6:11
Třetiny: 0:2, 3:2, 3:7. Branky: 25. Litviněnko, 32. Avdějev, 39. Solonkin, 53. Žarkov, 51. Lonin, 58. Pavlov - 7. Výborný, 9. Jágr, 36. Horáček, 37. Kopecký, 42. Kraft, 45. Kaberle, 47. Straka, 51. Rozsíval, 56. Melichar, 57. Šlégr, 59. Schnabel.
Jágr team
Hnilička - Šlégr, F. Kaberle, Rozsíval, Melichar, Schnabel, Horáček - Jágr, Hrdina, M. Straka, Výborný, Kraft, Huml, Kopecký.

Patriarcha nemocen

Dnes večer čeká na Jágr team, znovu na ledě CSKA, podstatně těžší soupeř. Nastoupí proti legendárním Ragulinem trénované veteránské reprezentaci Ruska, v jejíž sestavě figurují mistři světa Kuzkin, Gusev, Gimajev, Šatalov, Stělnov, Koževnikov, Golikov či Šalimov.

Navíc domácí se pečlivě už týden na duel proti českým hvězdám chystají, zatímco naši hráči mají na celé pondělí naplánován společenský program. Jeho součástí mělo být i Jágrovo setkání s patriarchou pravoslavné církve Alexejem II., ale nemoc duchovního si vynutila změnu programu.

"Je to škoda, přesto bych se měl sejít se zajímavými lidmi z pravoslavné církve, hodně mě to zajímá," tvrdil Jaromír Jágr.

Reklama

Související témata: