Hlavní obsah

Neumannová prý slib neporušila, zastal se jí i Topolánek

PRAHA

Neustálé dohady a nejasnosti provázejí organizaci mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci. Naposledy se na prezidentku organizačního výboru MS Kateřinu Neumannovou snesla kritika za to, že jmenovala svým oficiálním zástupcem svého manažera Josefa Jindru. Bývalá slavná lyžařka ale v úterý zopakovala, že Jindra má v organizačním výboru jen roli poradce bez důležitých pravomocí.

Článek

Loni v létě dosadila Neumannovou do funkce místo Romana Kumpošta tehdejší ministryně školství, sportu a tělovýchovy Dana Kuchtová pod podmínkou, že Jindra ani žádná z jeho firem nebudou mít na organizaci žádný vliv a profit. Jenže Neumannová nedávno oznámila, že Jindru jmenovala svým oficiálním zástupcem. To pobouřilo nástupce Kuchtové Ondřeje Lišku a veřejně tento krok kritizoval.

Topolánek: Škůdci se budou muset potýkat i se mnou

"Obavy ministra Lišky, že by pan Jindra přebíral jakékoliv pravomoci jsou podle mne nepravdivé. Kateřina má mou plnou důvěru. Celou svou kariéru vložila všanc tomu, že převzala obrovskou zodpovědnost. Pokud někdo bude chtít tomuto šampionátu škodit, bude se muset potýkat i se mnou," zastal se Neumannové premiér Mirek Topolánek. Ministr Liška se oproti původním plánům na tiskovou konferenci v prostorách Úřadu vlády nedostavil, údajně z časových důvodů.

"Já jsem někdejší slib nikdy neporušila a nehodlám ani porušit. Veškerá podpisová prává mám z organizačního výboru stále a pouze já," tvrdila také Neumannová, jejíž organizaci MS neustále provází potíže. Pod palbou kritiky veřejnosti se dostala především výstavba běžeckého areálu v nízko položeném Vesci a posléze dovoz sněhu z chráněných oblastí. Právě dostatek sněhu bude možná jedním z nejtěžších úkolů organizátorů MS.

Pro Vesec bude potřeba 30 tisíc kubíků sněhu 

"Je připraveno několik modelů přípravy sněhu. Buď přímo v areálu, nebo jsou připraveny tři místa (Bedřichov, Tanvaldský špičák, Albrechtice v Jizerských horách), kde by se sníh vyráběl. V záloze je samozřejmě také nejkrizovější varianta o dovozu sněhu. Veškerá technika je připravena k tomu, aby od října mohl být sníh vyráběn," tvrdila Neumannová. Pokud nebude v areálu ve Vesci žádný sníh, bude jej potřeba dovézt asi 30 tisíc kubíků.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek vyjádřil naději, že MS v Liberci proběhne bez problémů. "Šampionát v Liberci je klíčovou záležitostí pro celý český sport a bude odrazem toho, jak se na nás budou dívat světové organizace při dalším zadávaní svých soutěží. Čeká se veliká návštěva a bylo by dobré, kdyby všichni pocítili v Liberci vřelé přijetí," řekl.

Reklama

Související témata: