Hlavní obsah

Akrobatickým skokům do vody ve Štítech kraloval Ablajev

ŠTÍTY

Ukrajinští skokani ovládli letní Světový pohár akrobatů ve Štítech. Nástupcem Aleše Valenty, který poprvé v historii neskákal, se stal vítězný Enver Ablajev. Závod žen vyhrála jeho krajanka Naďa Didenková.

Článek

Z domácích lyžařů těsně uniklo užší finále Lukáši Vokatému. "Ale když mi to takhle půjde dál, tak věřím, že se kvalifikuji na olympiádu do Vancouveru," řekl odhodlaně sedmý muž celkového pořadí. Třináctý skončil teprve patnáctiletý Roman Dobřanský, mezi ženami byla Martina Konopová čtvrtá.

Ablajev získal rozhodující náskok předposledním skokem, divákům předvedl čtverné salto s čtyřmi vruty. "Je to super skok. Je obrovský a ideální pro show. Není ale tak těžký. Těžší je více vrutů v jednom saltu," uvedl Valenta.

Při prvním pokusu se Ablajevovi vypnula při odrazu levá lyže, která dopadla vedle bazénu. Ukrajinec ale zvládl salta bez problémů. Skok mohl po opravě lyže opakovat a dostal vysoké známky.

Valenta vyměnil lyže za fotoaparát a při skocích českých reprezentantů vždy radil pod můstkem. "Jsem spíš takový hecíř," prohlásil olympijský vítěz ze Salt Lake City, který prý ani neměl chuť si skočit. "V tom stresu kolem organizace na to není čas," dodal.

Výsledky:
Muži: 1. Ablajev 386,22 b., 2. Kravčuk 372,43, 3. Abramenko (všichni Ukr.) 354,65, ...7. Vokatý, 13. Dobřanský (oba ČR).
Ženy: 1. Didenková 177,61, 2. Volkovová (obě Ukr.) 154,32, 3. Saviljevová (Běl.) 125,32, 4. Konopová (ČR).

Reklama