Hlavní obsah

Vláda pošle Liberci 70 miliónů na stavby pro lyžařský šampionát

PRAHA

Vláda v pondělí rozhodla, že ministerstvo financí pošle z rezervního fondu 70 miliónů korun Liberci na proplacení staveb souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování. Světová špička se má na severu Čech sejít od 19. února do 1. března 2009. Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) po zasedání vlády novinářům řekl, že kabinet není z pořádání šampionátu nijak nadšen, v současné fázi však od projektu nelze ustoupit.

Článek

Do šampionátu už Česko podle Čunka vložilo víc než miliardu korun, vláda proto nesmí celou investici zmařit, i když ví o riziku, že lyžařům bude chybět přírodní sníh. Sumu od ministerstva financí získá ministerstvo školství; to z ní zaplatí náklady na infrastrukturu, kterou už Liberec postavil.

Minulý týden pochválil stav příprav přímo v Liberci prezident mezinárodní lyžařské federace Gian Franco Kasper. Uvedl, že federace měla pouze několik drobných připomínek, které se týkaly jednotlivých sportovišť ve Vesci a na Ještědu. "Musím přiznat, že není snadné pořádat v této lokalitě mistrovství světa," poznamenal čtyři měsíce před zahájením šampionátu.

Obavy o sníh, které je trápily při letošních závodech Světového poháru, liberečtí pořadatelé nemají. "Potřebujeme jen, aby deset dnů před šampionátem mrzlo. Sněhová děla máme připravena a za tuto dobu by měla vyrobit dostatečné množství technického sněhu," prohlásil při Kasperově návštěvě na severu Čech generální sekretář mistrovství světa Jaroslav Honců.

Reklama

Související témata: