Hlavní obsah

Přichází chvíle Záhrobské, jede se slalom

PRAHA

V království zimy u polárního kruhu si v sobotu lyžařka Šárka Záhrobská dopřeje první rej mezi slalomovými brankami v novém ročníku Světového poháru (vysílá Eurosport, 10 a 13 h). Do víkendových bojů jde i dalších šest českých zástupců.

Článek

Ale nikdo s takovými nadějemi jako Záhrobská. Může se předvést ve své parádní disciplíně, v níž je mistryní světa. Titul bude obhajovat v únoru ve Val d'Isere. „Ale to je daleko,“ nepřemítá vládkyně českého českého sjezdového lyžování o zatím vzdálené vrcholné události zimy.

Otec optimistou

Ale nechybí jí touha zase atakovat nejvyšší pozice jako v minulých dvou sezónách, které ji ve SP vynesly k 3. resp. 5. příčce mezi slalomářkami.

V Söldenu při říjnovém startu sezóny nezvládla příkrou část obřího slalomu, skončila až v páté desítce. I v Lévi se jede na náročné trati. „Samozřejmě, je to i o tréninku na prudších kopcích, ale já teď víc musím pracovat na hlavě než na kondičce a technice. Uspořádat si to. V tréninku se cítím dobře, fyzicky jsem na tom nejlépe, co jsem kdy byla, sílu na prudké části závodu mám. Zatím se mi ji ale nepodařilo využít,“ říká třiadvacetiletá slalomářská specialistka před bitvou na severu.

V roce 2004 tam byla šestá, předloni šestnáctá. Loni se úvodní slalom stěhoval do rakouských Alp, tam Záhrobská skončila sedmá, letos také na severu hrozil dlouho nedostatek sněhu, ale nakonec se v Laponsku jede. Trénink po 47. místě v Söldenu povzbudil ji samotnou i otce a trenéra Petra Záhrobského: „Jsem mírný optimista.“

Mezi soupeřkami jeho dcery nebude kvůli zranění nejlepší slalomářka minulé sezóny Rakušanka Marlies Schildová. „Ale jsou tu další,“ je Záhrobské jasné, že Slovenka Zuzulová, Finka Poutianenová i tým Rakušanek s Hospovou a Zettelovou a také jiné rivalky pro ni budou těžkými překážkami.

Na startu budou i Eva Kurfürstová a Petra Zakouřilová, které již dokázali bodovat ve SP. První z nich se to v minulé sezóně povedlo hned čtyřikrát. „Příprava dopadla dobře,“ libuje si Kurfürstová.

Rekordní sestava

Body z druhé ligy – Evropského poháru – jako povzbuzení si na sever vezli Filip Trejbal a Martin Vráblík, kteří skončili na 7. resp. 24. místě v halovém startu sezóny ve francouzském Amneville Les Therme. V početně rekordní mužské sestavě, umožněné nebývale vysokým žebříčkových postavením, nastoupí i Kryštof Krýzl a Tomáš Tuček, který si premiérovým startem ve SP dopřeje dárek k včerejším 33. narozeninám. Neukáže se Ondřej Bank, který dohání tréninkové manko způsobené pauzou po lednové těžké zlomenině nohy v Kitzbühelu.

Komplikace má i slavný Rakušan Hermann Maier, kvůli prasklé ploténce přijde o závody SP v zámoří. Levi neměl v plánu,  slalom není jeho obor. „Momentálně se nedá uvažovat ani o lehkém tréninku,“ říká Maier. Na operaci ale nemusí.

Reklama