Hlavní obsah

Vasja mě otočil o 180 stupňů, pochvaluje si Janda spolupráci s Bajcem

PRAHA

Medicína jménem Vasja Bajc opět zabírá. Skokan na lyžích Jakub Janda navázal před letošní sezónou na úspěšnou spolupráci se slovinským trenérem a už zase létá. „Když jsem přijel z prvního soustředění ve Slovinsku, i manželka říkala, že na mě vidí obrat o 180 stupňů,“ prozradil vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru z roku 2006.

Článek

Poslední dvě sezóny byly pro Jandu přetěžké. Po odchodu Bajce od českého týmu přišel pokles formy a česká jednička vyklidila pole určené pro světovou špičku. Nechybělo mnoho a jediný český vítěz Světového poháru pověsil lyže předčasně na hřebík. „Chtěl jsem se na to vykašlat. Tehdy mě podržela Dukla, ale stejně to bylo trápení,“ líčil třicetiletý skokan na pondělní tiskové konferenci v Praze.

Jiskru naděje vykřesala až obnovená spolupráce s Bajcem. „Teď už mohu prozradit, že jsme začali spolupracovat na začátku srpna. Napsal mi e-mail, zda bych nechtěl pomoci. Tak jsem za ním odjel do Slovinska na první soustředění. Tehdy jsem si řekl, že pokud nepřijde zlepšení, tak to vážně zabalím. Ale ono to vyšlo. I manželka mi po návratu domů říkala, že na mě vidí obrat o 180 stupňů,“ vyprávěl Janda.

Jak osvědčená spolupráce funguje? „Vasja mi posílá plány přípravy. Třeba zrovna dnes jsem přiletěl z Engelbergu a hned na letišti mi pípla SMS, že mám od něj nový e-mail,“ vysvětlil Janda. „Máme dohodu, že pokud vyskáču nějaké peníze, tak Vasja dostane nějaká procenta. Musím se snažit, hodně mu dlužím,“ doplnil rodák z Čeladné.

Užije si týden klidu, váhu hlídat nebude

Janda nicméně cítí, že výsledky by mohly být ještě lepší. „Asi to není takové, jak všichni očekávají. Já jsem ale po minulých sezónách hodně spokojený,“ říká. Co tedy ještě schází? „Chybí jeden správný závod, kde se sejdou ideální podmínky, a povedený skok, při kterém to opravdu ulétne. Momentálně se ale trochu peru s nájezdovým postavením, řešil jsem také problémy s lyžemi,“ podotkl.

Po náročném úvodu sezóny Jandu čeká týden klidu. „Od začátku listopadu jsem měl jediný den volna. Potřebuji trochu regenerace a klidu,“ uvedl. Do Vánoc ještě musí sehnat dárek pro manželku, jinak jej Štědrý den nestresuje. „Manželství má tu výhodu, že dáte ženě peníze a ona vše zařídí,“ vyprávěl se smíchem. Hlídat se během svátků nehodlá, nemá strach, že by výrazně přibral a před Turné by musel rychle shazovat. „Já na cukroví moc nejsem,“ vysvětloval.

A nestresuje se ani prvním vrcholem letošní sezóny. „Na Turné jedu bez očekávání. Tři čtyři roky dozadu se ode mně čekalo hodně, pak jsem se ale propadl. Letos doufám, že zase něco skočím,“ dává si skromné cíle. Stejně hovoří i o únorovém šampionátu v Liberci. „Může se stát, že odejde forma a vůbec tam nebudu,“ prohodí směrem k mistrovství v České republice, které startuje za necelé dva měsíce. To už bude přece jen jasnější, nakolik nese obnovená spolupráce s Bajcem ovoce...

Reklama