Hlavní obsah

Slovenská lyžařka Procházková vyhrála první závod SP v kariéře

VANCOUVER

Slovenská běžkyně na lyžích Alena Procházková vyhrála první závod Světového poháru v kariéře. V pátek triumfovala ve sprintu klasickou technikou ve Vancouveru. Mezi muži zvítězil Emil Jönsson ze Švédska, čeští reprezentanti ani v jedné kategorii nestartovali.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Procházková na trati, kde se za rok bude bojovat o olympijské medaile, vyhrála kvalifikaci, čtvrtfinále i semifinále. Ve finále pak porazila Justynu Kowalczykovou, třetí místo obsadila Anna Olssonová ze Švédska. Slovensko se tak dočkalo triumfu v závodě SP po 20 letech a jednom dni, kdy ještě v barvách Československa vyhrála Alžbeta Havrančíková.

Jönsson ve finále zdolal Nora Olu Vigena Hattestada, třetí doběhl Rus Ivan Ivanov. Ten byl však později diskvalifikován a na jeho místo se posunul Josef Wenzl z Německa.

Sprint SP v běhu na lyžích ve Vancouveru:
Muži:
1. Jönsson (Švéd.) 3:37,4, 2. Hattestad (Nor.) -0,2, 3. Wenzl (Něm.) -1,2, 4. Krjukov (Rus.) -15,4, 5. Pasini -15,7, 6. Di Centa (oba It.).
Ženy:
1. Procházková (SR) 3:13,9, 2. Kowalczyková (Pol.) -0,2, 3. Olssonová (Švéd.) -2,7, 4. Smutná (Rak.) -3,4, 5. Naryškinová -3,9, 6. Šapovalovová (obě Rus.) -6,0.

Reklama