Hlavní obsah

Sjezd žen v Zauchensee má dvě vítězky

ZAUCHENSEE

Sjezd žen v rakouském Zauchensee vyhrály shodným časem švédská mistryně světa Anja Pärsonová a Švýcarka Dominique Gisinová, která vybojovala své první vítězství ve Světovém poháru. Dvojnásobná vítězka seriálu Pärsonová zaokrouhlila počet svých triumfů již na čtyřicet.

Článek

Třetí místo v neděli se ztrátou 17 setin sekundy obsadila Američanka Lindsey Vonnová, která se díky tomu vrátila do čela Světového poháru. Z prvního místa sesadila Němku Marii Rieschovou, která dojela sedmá. Na Vonnovou ztrácí jedenáct bodů.

Česká lyžařka Dana Marková skončila den po svém debutu ve Světovém poháru na 55. místě jako poslední z klasifikovaných lyžařek. Na vítězné duo ztratila třiadvacetiletá závodnice téměř deset sekund.

Gisinová potvrdila, že Zauchensee je jejím oblíbeným místem v seriálu. Předloni v rakouském středisku vybojovala druhou příčku, své jediné umístění na stupních vítězů. "Na takovýhle výsledek jsem dlouho čekala. Nedělala jsem si dneska žádné zvláštní ambice, byla jsem uvolněná, a to mi pomohlo předvést to nejlepší," uvedla třiadvacetiletá Švýcarka, kterou během kariéry zbrzdily zdravotní problémy. Připustila, že jí pomohlo i nízké startovní číslo 4, neboť v úvodu závodu byla lepší viditelnost.

Pärsonová si pátým vítězstvím ve sjezdu v kariéře spravila náladu po sobotní superkombinaci, v níž nebyla spokojena se třetím místem. "Včera jsem byla naštvaná, protože jsem mohla vyhrát, ale nechala jsem si to utéct. Ta porážka mi dodala motivaci navíc pro dnešní závod. Po deseti letech ve Světovém poháru mám často problém najít motivaci, ale tohle mi ukázalo, že jsem na tom dobře," prohlásila sedminásobná mistryně světa.

Vonnová na trati chybovala a nepovedlo se jí navázat na prosincové vítězství v jediném dosavadním sjezdu sezony v Lake Louise. Přesto byla celkem spokojena. "Moc chci a poslední zatáčku jsem nezvládla. Třetí místo ale není špatné," uvedla Američanka. V příštím týdnu bude hájit vedení v seriálu v Cortině d'Ampezzo, kde se pojedou dva sjezdy, obří slalom a super-G.

Sjezd SP lyžařek v Zauchensee:
1. Pärsonová (Švéd.) a Gisinová (Švýc.) obě 1:47,52 min., 3. Vonnová (USA) -0,17, 4. Marchandová-Arvierová (Fr.) -0,40, 5. Brydonová (Kan.) -0,71, 6. Fischbacherová (Rak.) -0,72, 7. Rieschová (Něm.) -0,78, 8. Görglová (Rak.) -0,93, 9. Jacquemodová (Fr.) -1,23, 10. Mazeová (Slovin.) -1,24, ... 55. Marková (ČR) -9,73.
Průběžné pořadí sjezdu (po 2 z 8 závodů): 1. Vonnová 160 b., 2. Gisinová 126, 3. Pärsonová 100, 4. Rieschová 96, 5. N. Fanchiniová (It.) 95, 6. Fischbacherová 85.
Průběžné pořadí SP (po 17 z 35 závodů): 1. Vonnová 776, 2. Rieschová 765, 3. Pärsonová 702, 4. Zettelová (Rak.) 651, 5. Poutiainenová (Fin.) 644, 6. Hospová (Rak.) 404, 7. Záhrobská (ČR) 401.

Reklama