Hlavní obsah

Do Liberce se při MS chystá 800 policistů a 300 vojáků

LIBEREC

Osm stovek policistů ze všech složek policie spolu se třemi stovkami vojáků sloužících pod velením policistů a dalších 70 civilních zaměstnanců policie, kteří jim vytvoří zázemí, dohlédne na pořádek a bezpečnost sportovců, turistů ale i obyvatel Liberce v době konání Mistrovství světa v klasickém lyžování.

Článek

To začne pod Ještědem ve středu 18. února, první výpravy sportovců ale do města dorazí už na sklonku tohoto týdne. Zejména výpravy USA, Izraele anebo Velké Británie budou pod drobnohledem, neboť jde o sportovce zemí nejvíce ohrožených teroristickými útoky.

Na seznamu 61 přihlášených zemí jsou ale i další rizikové státy jako například Irán. Novinářům to v úterý na tiskové konferenci v Liberci řekl náměstek ředitele Severočeské policejní správy v Ústí nad Labem Milan Franko s tím, že jsou policisté připraveni na všechny možnosti zásahů od potíží v dopravě přes narušení závodů ekologickými aktivisty až po teroristické útoky anebo živelné katastrofy.

Ve městě pak mají pět klíčových objektů, které jsou z hlediska bezpečnosti nejzranitelnější – závodní skokanský areál na Ještědu a běžecký ve Vesci, vysokoškolské koleje v Harcově, kde budou ubytovaní závodníci, organizační, dopingové i kulturní centrum v Tipsport aréně a Benešovo náměstí před radnicí – místo všech slavnostních ceremoniálů.

„Na MS se připravujeme už tři roky. Nasazeni budou všechny složky policie. Chybět nebude ani ochranná služba policie, pyrotechnici, psovodi, letecká služba, antikonfliktní tým anebo cizinecká policie. Vojáci, kteří budou nasazeni, podléhají velení policie. V záloze budou také specialisté z liberecké 31. brigády chemické ochrany,“ vyjmenoval Franko. Kromě toho budou policisté aktivně spolupracovat také s městskou policií.

Doporučují používat hlavně MHD

Návštěvníci i obyvatelé města musí počítat s dopravními omezeními. Policisté i vedení města doporučují používat hlavně městskou hromadnou dopravu, která pojede zadarmo. Například k vysokoškolským kolejím se v dostanou auta i pěší pouze po jedné silnici, kde se počítá s přísnými kontrolami a také s osobními prohlídkami. Ostatní vozovky zůstanou uzavřeny a policisté tam postaví hlídky. Podobná opatření zavládnou i u ostatních strategických bodů.

Dopravu ve městě zmapují vrtulníky, které předají aktuální pohledy policejnímu dispečinku. „Může sledovat ukradená auta nebo pátrat po ztracených dětech. Využijeme i dvě vozidla s termovizí a dva schengenbusy se špičkovou výbavou na odhalování padělaných dokladů," uvedl vedoucí severočeské dopravní policie Jiří Ušák. To vše si už s úspěchem policisté vyzkoušeli vloni při dvou světových pohárech. „Byly to generální zkoušky na letošní šampionát,“ dodal Ušák. Do akce se kromě českých mužů zákona zapojí i jejich kolegové z Německa a Polska.

„Zvýšené kontroly na hranicích ale neplánujeme,“ podotkl Franko.

Plné ruce práce budou mít policisté také s ochranou některých státníků a policistů, kteří do na lyžařskou sportovní událost míří.

Reklama

Související témata: